«Στα σκοτεινά μονοπάτια του παρελθόντος» με τον Νίκο Σίσκα – Ο φόρος φόρο δεν κοιτά! (Μέρος δεύτερο)
Συνεχίζουμε στο δεύτερο και τελευταίο μέρος της έρευνάς μας, σχετικά με τους περίεργους φόρους που έχουν καθιερωθεί κατά καιρούς, στους έρμους πολίτες αυτό του πλανήτη.

 

1)     Στην αρχαία Αίγυπτο, λοιπόν, φορολογείτο το μαγειρικό λάδι. Το μαγειρικό λάδι, δε, ήτο στο αποκλειστικό μονοπώλιο του Φαραώ. Ούτως ειπείν, οι Φαραώ ήταν οι πρώτοι που θέσπισαν την νηστεία στο λάδι, αφού αρκετοί εκ των πολιτών δεν είχαν τα χρήματα όχι για μαγειρικό λάδι, αλλά ούτε για να λαδώσουν μεντεσέδες.

2)   Στην αρχαία Ρώμη φορολογούνταν τα τσισάκια! Τα ούρα που προέρχονταν από τα δημόσια ουρητήρια συλλέγονταν και χρησιμοποιούνταν για την λεύκανση ρούχων, αλλά και για την λεύκανση των δοντιών (με τις υγείες σας). Έτσι, ο αυτοκράτορας Νέρωνας απεφάσισε να φορολογήσει αυτά τα τόσο χρήσιμα σωματικά υγρά…

3)  Στην Αγγλία, που τόσο πολύ μας απασχόλησε και στο πρώτο μέρος, επεβλήθη το 1784 ο φόρος στα καπέλα! Ανάλογα με τον αριθμό των καπέλων που διέθετε ένας πολίτης, φορολογείτο, καθότι, σου λέει, έχεις καπέλα, έχεις και χρήματα. Δεν γνωρίζουμε αν υπήρχε και αντικειμενική αξία στα καπέλα, το βέβαιον είναι ωστόσο, ότι πολλές γκαρνταρόμπες άδειασαν και πολλά καπέλα θάφτηκαν σε κήπους και αυλές, όπως τα κασόνια με τις λίρες, στα μυθιστορήματα.

4)  1789… Διαφωτισμός, αιώνας των φώτων. Αυτό σκέφτηκαν και στην Αγγλία (ω, ναι, πάλι στην Αγγλία) και κατέληξαν ότι στον αιώνα των φώτων πρέπει να φορολογηθούν τα κεριά. Ο απλός πολίτης έπρεπε να αγοράσει έτοιμο κερί, αλλιώς, αν ήταν πολυτεχνίτης και το ήθελε από τα ίδια του τα χεράκια, θα πλήρωνε φόρο! (Και κάπως έτσι καταργήθηκαν τα χειροποίητα κομψοτεχνήματα…)

5)  Το 1885, στον Καναδά επεβλήθη ο φόρος Κινέζων. Ήσουν Κινέζος και ήθελες να μεταναστεύσεις στην χώρα; Πλήρωνε τον φόρο σου. Ο εν λόγω φόρος καταργήθηκε το 1923, όταν και απαγορεύτηκε η είσοδος των Κινέζων στον Καναδά δια παντός (Πες το από την αρχή, χρυσέ μου, και μην μας παιδεύεις με φόρους).

6)  Στην εξωτική Ελλάδα, το 1950,η βασιλομήτωρ Φρειδερίκη επέβαλε τον φόρο για την ενίσχυση των βορείων επαρχιών που είχαν πληγεί από τον εμφύλιο. Από μόνος του, ως φόρος, δεν είναι παράλογος. Το παράλογο είναι ότι οι πολίτες ακόμα και σήμερα συνεχίζουν να πληρώνουν αυτό τον φόρο.

7) Τέλος, πάλι στην εξωτική Ελλάδα, το 1993 επεβλήθη φόρος Πνευματικών δικαιωμάτων 4% σε όσους αγοράζουν χαρτί εκτυπώσεως. Διότι, σε εκείνα τα μέρη, το κράτος προνοεί για τον συγγραφέα, πριν τον συγγραφέα (ακόμα κι αν ο αγοραστής δεν εκτυπώσει συγγραφικό έργο, αλλά συνταγές μαγειρικής… Γιατί και το γεμιστό θέλει το πνευματικό του δικαίωμα).