Έτσι λοιπόν αρχίζει η περιπέτεια των παρουσιάσεων της ΤΡΙΚΥΜΙΑΣ (εκδόσεις Ωκεανός), που ξεκινάει από το Public, Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου στις 9 το βράδυ.

Στο πάνελ της παρουσίασης η αγαπημένη μου εκδότρια και συγγραφέας Ελένη Κεκροπούλου, η δόκτωρ της Φιλολογίας Βιβή Κοψιδά-Βρεττού που παρακολουθεί τη γραφή μου από πρωτόλλεια, η δόκτωρ της Ψυχολογίας Εύα Στάμου που μιλάει με τη μελένια της γλώσσα, η συγγραφέας-ποιήτρια –βιβλιοκριτικός Ελένη Γκίκα που σκορπίζει τη μεγαλοσύνη του γενναιόδωρου ταλέντου της ένα γύρο στον στεγνό και στυγνό κόσμο της Ελληνικής λογοτεχνίας. Κι ένας άντρας μεταξύ τους, ο Ηλίας Μάτσικας, σπουδαίος μάστορας της δημοσιογραφίας, δάσκαλος και φίλος.

Επέλεξα την Γιούλη Τσάκαλου να είναι ο συνδετικός κρίκος του πάνελ, καθώς μέσα στην πολυφωνία των ομάδων του βιβλίου, παρακολουθώ επί χρόνια τη σοβαρή της στάση ανάμεσα σε συγγραφείς και αναγνώστες.

Η Γιούλη είναι η ψυχή των συγγραφέων, τους οποίους ενθαρρύνει, εμψυχώνει και τους τιμά με κάθε τρόπο. Ο συγκλονιστικός Ηλίας Λογοθέτης, λατρεμένος ηθοποιός από τον τόπο μου τη Λευκάδα και η σύντροφός του στη ζωή και τη σκηνή Μαρία Ζαχαρή, θα μου κάνουν την τιμή να διαβάσουν αποσπάσματα από το έργο μου.

Η συγκίνησή μου είναι βαθιά, αναπόδραστη, δυνατή, αμετάκλητη. Να με διαβάζει ο Ηλίας και η Μαρία, να ακούω τις λέξεις να πέφτουν σαν βρόχινες στάλες στην ηρεμία της νύχτας, της μέρας…

Και βέβαια, η βραδιά θα κορυφωθεί με την ερμηνεία της Γιούλης Τσίρου σε τραγούδια της Τρικυμίας και της θάλασσας. Η Γιούλη είναι μέρος της ιστορίας μου ως δημοσιογράφου της μουσικής και της μόδας κάποτε στην Ελλάδα, είναι μέρος της ψυχής μου. Θεωρώ ότι είναι από τις μεγαλύτερες φωνές του Ελληνικού πενταγράμμου και από τις γοητευτικότερες παρουσίες της Ελληνικής μουσικής σκηνής.

Με ένα τέτοιο πάνελ ξεκινώ την περιπέτεια των παρουσιάσεων, που θα συνεχισθεί στην Πάτρα, στις 26 Σεπτεμβρίου στο ξενοδοχείο Βυζαντινό περιβεβλημένη από την αγάπη του Συλλόγου Λευκαδίων Πάτρας «Η Φανερωμένη» με τη δυναμική συμμετοχή της γραμματέως Ελένης Περδικάρη και του προέδρου Γιάννη Σίδερη.

Στο πάνελ της παρουσίασης θα μου κάνει την τιμή να είναι ο αγαπημένος διττά συνάδελφος στη λογοτεχνία και τη δημοσιογραφία και ταυτόχρονα παιδικός φίλος Ηλίας Γεωργάκης, ο διακεκριμένος καθηγητής του Πολυτεχνείου Ξενοφών Βερύκιος , η παιδική μου φίλη Μαριάννα Καρφάκη, πολιτικός μηχανικός μεγάλης ολκής, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας μείζονος Μοντρεάλ Νικόλας Παγώνης που θα φωτίσει την πέρα του Ατλαντικού πλευρά μου ως συγγραφέως και ως μέλους της εκεί ελληνικής παροικίας.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η πολιτικός, δημοσιογράφος Νατάσα Ράγιου, με την οποία γνωριζόμαστε μακρόθεν καθώς η μια έχει ακούσει για την άλλη τόσα και ήρθε η ώρα να βρεθούμε στο ωραίο πάνελ στην πόλη της καταγωγής της και στο λιμάνι του απόπλου μου.

Η παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη θα έχει τον αέρα της συμπρωτεύουσας, καθώς θα πραγματοποιηθεί υπό την αύρα του Βαρδάρη στις 7 Οκτωβρίου στις 7 μ.μ στο Public της Τσιμισκή.

Εδώ στο πάνελ θα συμμετάσχουν η υπέροχη φίλη Λιάνα Γερασοπούλου, νευρολόγος-ψυχίατρος και ραδιοφωνική παραγωγός, ο αγαπημένος βιβλιοκριτικός και συγγραφέας Πέτρος Γαργάνης, η κοφτερή στην κρίση δημοσιογράφος Κική Τσιλγερίδου, ο συγγραφέας-φιλόλογος- κριτικός Τάσος Αγγελίδης-Γκέντζος.

Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η συμμαθήτρια και παιδική φίλη, ερασιτέχνις ηθοποιός Νίκη Κροκίδη. Τραγούδια της θάλασσας και της Τρικυμίας θα ερμηνεύσει ο γνωστός Θεσσαλονικιός τραγουδοποιός Γιώργος Οικονόμου.

Οι παρουσιάσεις θα πάνε κι αλλού στην Αθήνα, όπως στο βιβλιοπωλείο Σπόρος της Κηφισιάς, όπου θα διαβάσει κείμενα ο αγαπημένος μου Δημήτρης Βερύκιος στις 28 Σεπτεμβρίου. Επίσης την 1η Οκτωβρίου θα βρίσκομαι στο βιβλιοπωλείο Χόντου στη Γλυφάδα μαζί με τη φιλόλογο Αλέκα Λεκατσά και τον ηθοποιό Δημήτρη Βερύκιο.

Η αυλαία θα κλείσει στο βιβλιοπωλείο Θέμα του Παγκρατίου στις 12 Οκτωβρίου 7.30 μ.μ, όπου θα ετοιμάσουμε το μεγάλο μας πάρτι με τον Στράτο Τζώρτζογλου στην ερμηνεία αποσπασμάτων του βιβλίου. Συνοδοιπόρος στο ταξίδι αυτής της μέρας θα είναι η σπουδαία συγγραφέας και ακριβή φίλη Ελένη Τσαμαδού, η φιλενάδα των παιδικών χρόνων φιλόλογος Αγγελική Σπηλιά, η διπλωμάτις του ΥΠΕΞ Ελένη Λιανίδου…

Σας περιμένω σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας να σμίξουμε, να μιλήσουμε, ν’ αγκαλιαστούμε, να πούμε τα δικά μας. Να συζητήσουμε για την Πολέτ και τον Πέτρο, για την μεγάλη ΤΡΙΚΥΜΙΑ που λέγεται ζωή ακόμη κι αν στο πέλαγος στιγμές-στιγμές επικρατεί η νηνεμία!

 

14202749_1656761107971067_366252603645820238_n