Σχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας για οφειλέτες με χρέη μόνο στην Εφορία επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ακολουθώντας το «μοντέλο» του νόμου Κατσέλη.

Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, ενώ υπογράμμισε ότι οι ΔΟΥ δεν έκαναν και δεν κάνουν πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας παρά το γεγονός ότι υπάρχει το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο όμως δεν εφαρμοζόταν.

Διευκρίνισε δε, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ότι πλειστηριασμοί γίνονται για χρέη από περίπου 300.000 ευρώ και πάνω, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η νέα ρύθμιση που προωθείται για να προστατευτεί η πρώτη κατοικία θα έχει περίπου τα ίδια κριτήρια με το νόμο Κατσέλη, συγκεκριμένες προϋποθέσεις και αντικειμενικά κριτήρια.

Όσον αφορά εξάλλου τη διαδικασία, τόνισε ότι γίνονται προσπάθειες ώστε να γίνει ηλεκτρονική για να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες με οφειλές στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες.
Θέρμανση και τέλη Ι.Χ.

Ο κ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα της επικαιρότητας, επισημαίνοντας ότι:

* γίνεται προσπάθεια ώστε για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, μετά την αύξηση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ, που οδήγησε στην ανατίμηση του πετρελαίου έως και 10 λεπτά, να υπάρξει καλύτερη «στόχευση» ώστε να δοθεί σε ορισμένες ορεινές περιοχές,

* θα υπάρξουν αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας του 2017, με στόχο να μεταφερθεί το βάρος από τα παλαιά και φθηνά Ι.Χ. στα νεότερα και πιο ακριβά, λαμβάνοντας πάντως υπόψη και το κριτήριο της ρύπανσης,

* ο νέος φόρος ακίνητης περιουσίας, που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, θα είναι δικαιότερος και θα μεταφέρει τα βάρη από τη χαμηλή περιουσία στις πολύ μεγάλες. Μάλιστα, ο κ. Αλεξιάδης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να θεσπιστεί αφορολόγητο όριο και για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας, η οποία θα φορολογείται με προοδευτική κλίμακα στην αρχή, με αποτέλεσμα ο φόρος να αυξάνεται όσο μεγαλώνει η περιουσία. Ο νέος φόρος δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί για το 2016, σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν αντίστοιχες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ.

Related Post