Επεσε ως κεραυνός εν αιθρία την προηγούμενη εβδομάδα η είδηση ότι ο Ελληνικής καταγωγής βουλευτής της Εθνοσυνέλευσης του Κεμπέκ Τζέρρυ Σκλαβούνος, παραιτήθηκε απο την κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Κόμματος μετά απο κατηγορίες ότι κακοποίησε σεξουαλική μια νεαρή γυναίκα.

H Alice Paquet, Αλίς Πακέ, μια 21χρονη γυναίκα σε πρόσφατη τελετή για τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στο Πανεπιστήμιο του Λαβάλ, πήρε το λόγο και είπε σε δραματικούς τόνους ότι υπήρξε και η ίδια θύμα και μάλιστα ενός επώνυμου βουλευτή της Εθνοσυνέλευσης του Κεμπέκ. Την επόμενη μέρα, ο πρωθυπουργός του Κεμπέκ, Φιλίπ Κουγιάρ ανάγκασε σε παραίτηση τον βουλευτή Τζέρρυ Σκλαβούνο από την κοινοβουλευτκή ομάδα του, ενώ η Αλίς Πακέ πήρε τα κανάλια και τις τηλεοράσεις λέγοντας μια ιστορία, που είχε πολλά κενά και περισσότερες αντιφάσεις.

Στην αρχή είπε ότι το περιστατικό συνέβη το Μάρτιο του 2014 και ότι πήγε στην αστυνομία, η οποία την αποθάρρυνε να κάνει καταγγελία λόγω του ότι ο βουλευτής ήταν ισχυρό άτομο και δεν θα μπορούσε να γίνει πιστευτή. Μετά απο δυό μέρες πήρε πίσω αυτή την ιστορία , λέγοντας ότι το φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον της την αποθάρρυνε να προχωρήσει σε καταγγελία και όχι η αστυνομία.

H αστυνομία σε δημόσια ανακοίνωσή της ανέφερε ότι μόνο το Μάρτιο του 2016 έλαβε ένα παράπονο αλλά παρά τις προσπάθειες η Πακέ δεν βρέθηκε για να προχωρήσει η ανάκριση για το περιστατικό. Υστερα η κατηγορούσα είπε ότι πήγε στο δωμάτιό του βουλευτή και φιλήθηκε μαζί του, δεν του είπε όχι για τη σεξουαλική πράξη αλλά ούτε και ναι, οπότε εκείνος προχώρησε.

Η Αλίς Πακέ παραδέχτηκε ότι ξαναπήγε στο δωμάτιο του βουλευτή για δεύτερη φορά μια άλλη μέρα κι εκείνος την ξαναβίασε. Η δεσποινίς Πακέ είπε επίσης ότι μετά τον πρώτο βιασμό πήγε στο νοσοκομείο για ράμματα και μάλιστα πήρε και το ειδικό κουτί για τα ευρήματα του βιασμού. Μέχρι σήμερα σε κανένα νοσοκομείο του Κεμπέκ Σίτυ δεν υπάρχει τέτοια καταγραφή.

Η μαρτυρία λοιπόν της δεσποινίδος Πακέ έχει πολλά κενά, ανακολουθίες, αοριστίες, είναι μια μαρτυρία που το πιό πιθανό είναι πως δεν θα μπορέσει να αποτελέσει βάση για την καταδίκη του Τζέρρυ Σκλαβούνου για βιασμό.

Στο μεταξύ, ο Τζέρρυ Σκλαβούνος έχει χάσει τη θέση του στην κοινοβουλευτική ομάδα στην Εθνοσυνέλευση του Κεμπέκ και έχει διαπομπευτεί ως βιαστής σε όλα τα μέσα ενημέρωσης του Κεμπέκ και του Καναδά.

Ως γυναίκα, σέβομαι απόλυτα τις γυναίκες και υποστηρίζω θερμά τις γυναίκες που έπεσαν θύματα βιασμού, ακόμη και λεκτικού, είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους να καταγγείλουν τον βιαστή για την παραδειγματκή τιμωρία του.

Οταν όμως ένα νεαρό κορίτσι, όπως η Αλις Πακέ, κάνει μια καταγγελία σε δημόσιο πρόσωπο για την χειρότερη μορφή βίας, τον σεξουαλικό βιασμό δηλαδή, και ανατρέπεται το ένα μετά το άλλο τα σενάρια της προσωπικής της αφήγησης, τότε αναρρωτιέμαι πώς τα μαζικά μέσα ενημέρωσης τόσο αβίαστα ενστερνίζονται μια ιστορία χωρίς αποδείξεις και ερείσματα, σπρώχνοντας στην κοινωνική καταδίκη έναν άνθρωπο (που μπορεί να απίστησε στη γυναίκα του) αλλά έχει απο τη θέση του προσφέρει τα μάλα στον κοινωνικό ιστό μέσα απο την πολιτική του θέση.

Ταυτόχρονα, η Αλίς Πακέ με την αναπόδεικτη ιστορία της αδυνατίζει τη θέση των γυναικών που πραγματικά έχουν υποστεί σεξουαλική βία.

Η Αλις Πακέ αντί να γίνει σύμβολο υπεράσπισης των γυναικών που έχουν όντως υποστεί τη φρίκη της αρσενικής βίας, αποδυναμώνει τα ερείσματά τους, με αποτέλεσμα να δημιουργεί καχυποψία σε μελλοντικές καταγγελίες.

Στην πραγματικότητα με την αστήρικτη ιστορία της γελοιοποιεί την καταγγελία της σεξουαλικής βίας. Θεωρώ πως πριν απο τη διαπόμπευση οποιουδήποτε προσώπου και δή δημόσιου θα πρέπει να γίνεται επισταμένη έρευνα για τα συμβάντα μιας τέτοιου είδους καταγγελίας.

Είναι ανεύθυνο απο μιά κοινωνία (πολιτική σκηνή και μέσα ενημέρωσης) να αναδεικνύει σε είδωλο μια νεαρή άγνωστη κοπέλα με μια αστήρικτη καταγγελία, ηρωποιώντας στην ουσία το ψέμμα και τη φαλκίδευση της πραγματικότητας.

Επιτέλους, η σιωπή είναι κακός σύμβουλος για τη γυναικεία βία, αλλά η φλυαρία και το ψέμμα είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της διεκδίκησης του δίκαιου.