Άρχισε στη διαρκή επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2017.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει μεταξύ άλλων ανάπτυξη 2,7%, πλεόνασμα 1,8% του ΑΕΠ, παρεμβάσεις 1,4 δισ. για ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας, αλλά και αύξηση άμεσων και έμμεσων φόρων κατά 2,4 δισεκατομμύρια .

Σημειώνεται ότι προβλέπει επίσης πιστώσεις 760 εκατ. ευρώ για την επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης στο σύνολο των 250.000 νοικοκυριών που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας, καταβολή 100 εκατ. ευρώ για ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων υπερχρεωμένων φτωχών νοικοκυριών, αύξηση κατά 250 εκατ. ευρώ του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και μείωση κατά 112 εκατ. ευρώ των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα .

Γενικοί εισηγητές ορίστηκαν από τα κόμματα οι Χρήστος Μπγιάλας (ΣΥΡΙΖΑ), Κωνσταντίνος Χατζηδάκης (ΝΔ), Ηλίας Παναγιώταρος (ΧΑ), Ιωάννης Κουτσούκος (Δημοκρατική Συμπαράταξη), Νικόλαος Καραθανασόπουλος ( ΚΚΕ), Γεώργιος Αμυράς (Ποτάμι), Δημήτριος Καμμένος (Ανεξάρτητοι Έλληνες) και Γεώργιος Κατσιαντώνης (Ένωση Κεντρώων).

Η συζήτηση στην Ολομέλεια αναμένεται να αρχίσει στις 6 Δεκεμβρίου για να ολοκληρωθεί με την ονομαστική ψηφοφορία το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου .

Σημειώνεται ότι η ψήφιση του προϋπολογισμού έχει το χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση .

 


Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης για την οικονομία και όλο το φάσμα της κυβερνητικής πολιτικής, ακόμη και για την τρέχουσα διαπραγμάτευση, αναμένεται να τεθούν από σήμερα κυβέρνηση και αντιπολίτευση, όπως προδιαγράφουν οι πρώτες τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής όπου ξεκίνησε η συζήτηση του προϋπολογισμού

Ο προϋπολογισμός του 2017 είναι ο δεύτερος προϋπολογισμός που καταθέτει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε μια κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, με την κυβέρνηση να επιδιώκει το κλείσιμο της εντός του χρονοδιαγράμματος και «χωρίς παραχωρήσεις σε θέματα αρχών» και να προσδοκά καλές εξελίξεις στο θέμα του χρέους .

Ενδεικτική της πολιτικής σύγκρουσης που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή ήταν και οι χθεσινές ομιλίες των Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώπιον των Κοινοβουλευτικών Ομάδων . Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι επιδιώκει την αποτυχία των διαπραγματεύσεων και της συζήτησης για το χρέος . Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε «το αίτημα για πολιτική αλλαγή πλειοψηφικό στην ελληνική κοινωνία» σημειώνοντας ότι «η κοινωνία δεν αντέχει άλλο μια Κυβέρνηση η οποία δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση»