«Τα “Καρντάκ” (σ.σ. τουρκική ονομασία των Ιμίων) είναι τουρκικό έδαφος», δήλωσε σύμφωνα με την «Milliyet» ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας γραπτώς σε ερώτηση που κατέθεσαν οι Τούρκοι βουλευτές, Φικρί Σαγκλάρ και Νιγιαζί Νεφί Καρά, σχετικά με το καθεστώς νησιών, νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο.

Πρόσθεσε δε ο Τούρκος ΥΠΕΞ: «Δεν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική μας όσον αφορά τα Ίμια. Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος. Όσο κυβερνάει το AKP δεν έχει υπάρξει αλλαγή στο νομικό και de facto status των νησιών του Αιγαίου».

“Δεν δεχόμαστε την de facto κατάσταση” είναι ο τίτλος της έγγραφης απάντησης του Μεβλούτ Τσαβούσογλου προς βουλευτές οι οποίοι… κατηγορούν την κυβέρνηση Ερντογάν πως δεν διεκδικεί αρκετά αποτελεσματικά “τουρκικές βραχονησίδες”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται πως οι συνθήκες της Λωζάνης (1923) και Παρισιού (1947) προβλέπουν λεπτομερείς διατάξεις σχετικά με τα ζητήματα κυριαρχίας και σχετικά με την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχτεί τη δημιουργία ενδεχόμενων de facto καταστάσεων από την Ελλάδα επί γεωγραφικών σχηματισμών με αμφισβητούμενο καθεστώς.

Το «παραλήρημα» Τσαβούσογλου έρχεται λίγες ώρες μετά το αλυτρωτικό «κρεσέντο από τις προκλητικές δηλώσεις του επικεφαλής της κεμαλικής αντιπολίτευσης  Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος αμφισβήτησε την ελληνικότητα 18 νησιών που βρίσκονται στο Αιγαίο.