Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας και η Google έχουν συμφωνήσει αρκετά χρόνια τώρα στην ψηφιοποίηση 400.000 βιβλίων που βρίσκονται στα ράφια της.
Ως μία από τις πρώτες, σε παγκόσμια κλίμακα, εθνικές βιβλιοθήκες, η ξακουστή Αυστριακή Εθνική Βιβλιοθήκη, τμήμα των παλιών χειμερινών ανακτόρων Χόφμπουργκ της Βιέννης, προχώρησε στην ψηφιοποίηση του συνόλου των ιστορικών βιβλίων της, στα οποία και σε πλήρες κείμενο, θα υπάρχει δωρεάν πρόσβαση μέσω Διαδικτύου, από κάθε άκρη της γης και ολόκληρο το εικοσιτετράωρο.


Σε ψηφιακή μορφή μετατρέπονται 400.000 έργα χωρίς πνευματικά δικαιώματα από τον 16ο μέχρι τον 19ο αιώνα, συμπεριλαμβανομένων και των 200.000 τόμων, που υπάρχουν στην «πολύτιμη αίθουσα» της Αυστριακής Εθνικής Βιβλιοθήκης, η οποία θεωρείται ως η ωραιότερη αίθουσα βιβλιοθήκης στον κόσμο.
Το εγχείρημα, του οποίου οι προεργασίες είχαν ξεκινήσει και αναμενεται να ολοκληρωθεί φέτος  με τη συνεργασία της Google. Παλιότερα η διευθύντρια της βιβλιοθήκης Ράχινγκερ είχε δηλώσει σε συνέντευξη Τύπου οτι το κόστος της ψηφιοποίησης των 400.000 τόμων βιβλίων με συνολικά πάνω από 120 εκατομμύρια σελίδες κειμένου θα αγγίξει τα 30 εκατομμύρια ευρώ πληρωτέα εξ ολοκλήρου η Google
Η Αυστριακή Εθνική Βιβλιοθήκη θεωρεί πως το εγχείρημα αυτό συμβάλλει τόσο στη διατήρηση των πολύτιμων πρωτοτύπων όσο και στη διασφάλιση της αυστριακής πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στη δημοκρατικοποίηση της γνώσης.
Η γενική διευθύντρια διευκρίνισε πως η Google δεν έχει το «μονοπώλιο» στη χρήση των ψηφιοποιημένων έργων της Βιβλιοθήκης και πως οι χρήστες Διαδικτύου κατά την πλοήγησή τους στις σελίδες της, δεν μεταφέρονται αυτόματα σε σελίδες της Google

source,  Kathimerini