Το κοινωνικό πείραμα είναι το εξής: Η φινλανδική κυβέρνηση αποφάσισε να προσφέρει για δύο χρόνια χρηματικό επίδομα 590 ευρώ κατ’ αρχάς σε 2.000 άνεργους πολίτες, έως ότου επιστρέψουν στην αγορά εργασίας.

Το ζητούμενο είναι να διαπιστωθεί κατά πόσο οι άνθρωποι αυτοί θα καταφέρουν, έχοντας εξασφαλίσει τη στήριξη αυτή, να βρουν δουλειά.

Μάλιστα, το ποσό θα συνεχίσει να πιστώνεται στους λογαριασμούς τους στις αρχές κάθε μήνα, ανεξάρτητα από το εάν στο διάστημα αυτό βρουν δουλειά.

Η Φινλανδία είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης που υλοποιεί, έστω και πιλοτικά, το «βασικό εισόδημα».

Σύμφωνα με την Marjukka Turunen, επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας του φινλανδικού Ιδρύματος Κοινωνικής Ασφαλίσεων, Kela, το πείραμα αυτό θα βοηθήσει την Φινλανδία να συλλέξει στοιχεία για το πως θα βάλει σε τάξη το υπό κατάρρευση ασφαλιστικό της σύστημα.

Επίσης, οι αρμόδιοι θέλουν να διαπιστώσουν πως λειτουργούν οι άνθρωποι όταν λαμβάνουν δωρεάν χρήματα.

Το κοινωνικό πείραμα έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Οι πολέμιοι της απόφασης υποστηρίζουν ότι οι ευνοούμενοι που θα λαμβάνουν τα 590 ευρώ κάθε μήνα θα πάψουν να ψάχνουν για δουλειά.

Οι υποστηρικτές της απόφασης από την άλλη, τονίζουν ότι με τα χρήματα αυτά θα βελτιωθεί, έστω κατά τι η ζωή των ανθρώπων.

Το βασικό εισόδημα ήδη συζητείται στον Καναδά, την Ινδία και την Ολλανδία.

 Πηγη