Μέτωπο με τις αυτοκινητοβιομηχανίες φαίνεται πως έχει ανοίξει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος το τελευταίο διάστημα, έχει κλιμακώσει τις επιθέσεις εναντίον συγκεκριμένων εταιρειών, και κυρίως των ιαπωνικών.

Η αρχή έγινε με τις General Motors και Ford Motors, οι οποίες αμφότερες διαθέτουν παραγωγικές μονάδες εκτός των ΗΠΑ. Ο επικείμενος πρόεδρος τους επέρριψε ευθύνες για το γεγονός που στερούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας από τις ΗΠΑ.

Την Πέμπτη, ήταν η σειρά της Toyota να δεχθεί τα πυρά του Τραμπ, με αφορμή την απόφαση της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας να κατασκευάσει νέο εργοστάσιο στο Μεξικό και να εισάγει οχήματα στις ΗΠΑ.

Στο στόχαστρο του επόμενου «πλανητάρχη» αναμένεται να βρεθεί και η Nissan, της οποίας μεγάλο μέρος της παραγωγής βρίσκεται επίσης στο Μεξικό.Ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να επαναδιαπραγματευτεί το Σύμφωνο Ελεύθερου Εμπορίου της Βόρειας Αμερικής, γνωστό και ως NAFTA, θέλοντας να επιβάλλει δασμούς της τάξης του 35% στα εισαγόμενα από το Μεξικό αυτοκίνητα.

Μία τέτοια εξέλιξη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της JP Morgan, θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στα οικονομικά μεγέθη των αυτοκινητοβιομηχανιών.

Ενδεικτικά, τα λειτουργικά κέρδη της Nissan θα μπορούσαν να περιοριστούν κατά 10,3%, της Mazda κατά 5,5%, της Toyota κατά 0,7% και της Honda κατά 2,2%.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, Euronews