Να απορριφθεί ως απαράδεκτο το αίτημα της Τουρκίας για την έκδοση των δύο πρώτων αξιωματικών που έφτασαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γείτονα τον περασμένο Ιούλιο, πρότεινε προς το Β’ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου η εισαγγελέας Βασιλική Θεοδώρου.

Η ίδια μάλιστα είπε πως στην περίπτωση που το δικαστήριο εισέλθει στην ουσία, τότε θα πρέπει να απορριφθεί και πάλι το αίτημα καθώς «κινδυνεύουν να υποστούν βασανιστήρια και εξευτελιστική απάνθρωπη συμπεριφορά».

Οι δύο πρώτοι από τους οκτώ – για τους οποίους ζητείται η έκδοσή τους στην Τουρκία- που δικάστηκαν σήμερα, είχαν σε πρώτο βαθμό από το Συμβούλιο Εφετών αντιφατική δικαστική μεταχείριση. Για τον ένα είχει κριθεί να μην εκδοθεί και για τον άλλον το αντίθετο.

Πάντως κατά τη σημερινή, πρώτη δίκη, ενώπιον του Αρείου Πάγου, πολλοί άνθρωποι της πνευματικής ζωής και της πολιτικής που τάσσονται κατά της έκδοσής τους ήταν παρόντες, ενώ πολλοί από αυτούς κατέθεσαν και ως μάρτυρες.

Μεταξύ αυτών και ο πανεπιστημιακός Μιχάλης Σταθόπουλος που έχει διατελέσει και υπουργός Δικαιοσύνης ο οποίος κατηγορηματικά δήλωσε ότι αν ήταν υπουργός θα ετάσσετο κατά της έκδοσής τους, σημειώνοντας τους άμεσους κινδύνους να υποστούν βασανισμούς και να κινδυνεύσει η ζωή τους.

Ο κ. Σταθόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη να τηρηθεί η ευρωπαϊκή και η ελληνική νομοθεσία για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου και πρόσθεσε πληθώρα γεγονότων που συνηγορούν υπέρ της μη έκδοσης των οκτώ, όπως σκληρά βασανιστήρια στη γείτονα, μαζικές απολύσεις δικαστών και κατάλυση του κράτους δικαίου.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται τις προσεχείς ημέρες ενώ αύριο και μεθαύριο πρόκειται να εκδικαστούν και οι υποθέσεις ώς προς τους υπόλοιπους εκζητούμενους από τον Άρειο Πάγο από άλλους δικαστές μια και δεν έγινε δεκτό το αίτημα των συνηγόρων τους να συνεκδικαστούν όλες μαζί προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος έκδοσης αντιφατικών αποφάσεων.

Πάντως αν ο Άρειος Πάγος πει όχι στην έκδοση, τότε δεν μπορεί ο υπουργός Δικαιοσύνης που έχει και την τελευταία λέξη να πει το αντίθετο, ενώ αν πει ναι, τότε ο υπουργός μπορεί να αρνηθεί την έκδοσή τους.

Συγκεκριμένα η εισαγγελέας τόνισε τα εξής:

«– Από τα πρακτικά της πρωτοβάθμιας δίκης και τα έγγραφα της δικογραφίας και όσων ακούστηκαν εδώ προκύπτει ότι δεν υπάρχουν εν προκειμένω όλες οι προυποθέσεις έκδοσης που ορίζονται στα άρθρα της ΕΣΔΑ.

-Δεν περιλαμβάνονται συγκεκριμένα στοιχεία και είναι παντελώς αόριστη η περιγραφή των περιστατικών στο κατηγορητήριο.

-Οι εισαγγελικές αρχές Τουρκίας δεν απάντησαν επί συγκεκριμένων ερωτημάτων της Εισαγγελίας Εφετών».

Μάλιστα η εισαγγελέας έκρινε πως ακόμα κι αν θεωρηθεί νομικά βάσιμο το αίτημα, αυτό θα πρέπει επίσης να απορριφθεί, καθώς «προκύπτει ότι εφόσον εκδοθούν στην Τουρκία υπάρχει κίνδυνος να μην δικαστούν από ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστήριο. Υπαρχει κίνδυνος να υποβληθούν σε βασανιστήρια και απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση».

Η εισαγγελική λειτουργός απαρίθμησε, μάλιστα, τα στοιχεία αυτά: «Έχουν συλληφθεί 10 μέλη της ανώτερης Εθνοσυνέλευσης, αντίπαλοι του κόμματος Ερντογάν. 150 δημοσιογράφοι, 3.000 δικαστές και εισαγγελείς έχουν απολυθεί, το 1/5 δηλαδή του δικαστικού σώματος, απολύθηκαν επίσης χωρίς προφανή λόγο 129.000 δημόσιοι υπάλληλοι, συνελήθησαν 40.000 πολίτες και πάνω απο 31.000 παραμένουν υπό κράτηση».

«Θεωρώ», είπε η εισαγγελέας, «μη επιτρεπτή την εκδοσή τους, με δεδομένο να υποστούν την παραπάνω μεταχείριση. Κάθε άνθρωπος δικαούται σεβασμό στη ζωή και προστασία απο βασανιστήρια. Είναι δικαιώματα που δεν περιορίζονται, ούτε αναστελλονται».