Στην δευτερογενή πρόληψη ο ρόλος της είναι ξεκάθαρος και πρέπει να δινεται η ασπιρίνη όταν υπάρχει γνωστό ιστορικό αγγειακών ή στεφανιαίων επεισοδίων.

Στην πρωτογενή πρόληψη ο ρόλος της δεν είναι ξεκάθαρος και εκεί πρέπει να μην χορηγείται χωρίς να ζυγίζεται προσεκτικά η σχέση ωφέλειας (αν υπάρχουν πολλοί προδιαθεσικοί παράγοντες πχ διαβήτης, υπέρταση,υψηλή χοληστερόλη, κάπνισμα) και κινδύνου αιμορραγίας.

Δεν πρέπει να χορηγείται μαζικά στον πληθυσμό η ασπιρίνη ως πρόληψη διότι δεν έχει έννοια και επίσης ο κίνδυνος χρόνιας αιμορραγίας από το πεπτικό είναι ορατός.

Πάρα πολλοί ασθενείς λαμβάνουν ασπιρίνη για πρωτογενή πρόληψη και ξαφνικά ανακαλύπτουν σε μια γενική αίματος αναιμία και χαμηλό αιματοκρίτη, οδηγούνται σε γαστροσκόπηση-κολονοσκόπηση και αποκαλύπτεται χρόνια αιμορραγία που συχνότερα οφείλεται στην ασπιρίνη.

Οι γιατροί θα πρέπει να είναι συγκρατημένοι στη χορήγηση ασπιρίνης σε άτομα που δεν έχουν παράγοντες κινδύνου για αθηρωματική νόσο. Δεν είναι πανάκεια η ασπιρίνη.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4317158/

Στη σελίδα που παραθέτουμε μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για διάφορα ιατρικά θέματα τα οποία παρουσιάζει ο καρδιολόγος Αθανάσιος Δρίτσας

https://www.facebook.com/athandritsas/?fref=ts

 

Ο γιατρός γράφει στη σελίδα του στο  facebook :

Η σελίδα αυτή θα παρουσιάζει την επιστημονική μου δραστηριότητα και τις συνεχείς επιστημονικές εξελίξεις στον τομέα της προληπτικής καρδιολογίας και της καρδιακής αποκατάστασης, της αθλητικής καρδιολογίας, αλλά και τις εφαρμογές της μουσικής θεραπείας και παρέμβασης στη σύγχρονη ιατρική πράξη (music medicine and music therapy) και ιδιαίτερα στην ζώνη ενδιαφέροντος μου που είναι οι καρδιολογικές εφαρμογές.

Related Post