Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Μεγάλωσε ανάμεσα σε μυρουδιές μπαχαρικών και σε μια λατρεμένη ελληνικότητα. Περπάτησε ανάμεσα σε ιστορικά μνημεία, σε ναούς, σε τζαμιά, αντίκρυσε έκθαμβος την Ιστορία μπροστά του και νωρίς, ως γνήσιο τέκνο εκπαιδευτικών καλλιέργησε μέσα του ένα πλαίσιο ατομικής ελευθερίας που με τα χρόνια το θωράκισε, προσθέτοντάς του την πειθαρχία. Κι αν κάποιος ρωτήσει σήμερα τον Κωνσταντινοπολίτη “γκουρού” της πιστοποίησης γνώσεων Βύρωνα Νικολαϊδη “πώς φτάνεις στην ατομική ελευθερία”, χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό θα τον παραπέμψει στην πειθαρχημένη σκέψη και την προσήλωση στο όραμα.

Ο Βύρων Νικολαϊδης, αριστούχος μαθητής του Ζωγράφειου Λυκείου και πτυχιούχος του Ροβέρτειου Πανεπιστημίου (και με μεταπτυχιακές σπουδές) δεν έμεινε καιρό στην Πόλη. Το 1981 ήρθε στην Ελλάδα κι από εκεί ξεκίνησε το ταξίδι που επιδιώκει κάθε νέος: Αναζητά την Ιθάκη του κι αν τύχει και δεν μπορεί να την προσεγγίσει, ως ένας σύγχρονος Οδυσσέας σκαρφίζεται έξυπνες μεθόδους για να φτάσει στην Πηνελόπη της ζωής του. Υποθέτουμε ότι με αυτό το σκεπτικό, κι έχοντας διανύσει ανηφορικές διαδρομές, ο νεαρός τότε Βύρων Νικολαϊδης “διακτινίστηκε” στη Merryl Lunch. Εναν επιχειρηματικό κολοσσό που τον κατέκτησε ως την κορυφή και που του έδωσε το προνόμιο ενός οπλοστασίου με συσσωρευμένες τεχνολογικές και χρηματοπιστωτικές γνώσεις και στοιχεία συλλογικότητας. Θα πρέπει να ήταν εκείνα τα πρώτα χρόνια που ο Βύρων Νικολαϊδης, διαισθανόμενος ότι η δική του Ιθάκη δεν είναι τόσο μακριά, άρχισε να κάνει κτήμα του ένα σημαντικό “γνωμικό” που θέλει την επιχειρηματική επιτυχία να μην είναι τύχη ή λαχείο, αλλά αποτέλεσμα οράματος υπομονής,επιμονής, αυτοπεποίθησης και σκληρής εργασίας.

Ο Β. Νικολαϊδης διείδε εγκαίρως ότι τούτος ο κόσμος βάδιζε ολοταχώς προς την Ψηφιακή Επανάσταση  – ήδη  σήμερα πατάμε σταθερά πάνω στην Τέταρτη βιομηχανική Επανάσταση που στηρίχτηκε στην Ψηφιακή – και προς αυτήν κινήθηκε. Με τα χαρακτηριστικά ενός αυτοδημιούργητου ανθρώπου, άρα και το ανάλογο πάθος, ίδρυσε στην Ελλάδα μικρές ευέλικτες καινοτόμες επιχειρήσεις μέχρι να καταλήξει στο σημερινό “παιδί” του, τη διάσημη εταιρεία επαγγελματικών πιστοποιήσεων PEOPLECERT.

Εταιρεία με 17 χρόνια ζωής, στραμμένη προς την τεχνολογία, με χιλιάδες εξετάσεις  σε 160 χώρες – δείτε τον χάρτη  – σε 24 γλώσσες, 10.000 εξεταστικά κέντρα και 8.000 συνεργάτες παγκοσμίως, με πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά των ΗΠΑ, κυρίως ως προς την έκδοση του ITIL (Τεχνολογία των Πληροφοριών), με πληθώρα Ελλήνων μεταπτυχιακών υπαλλήλων. PASSPORT MAP

Μια εταιρεία η οποία συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς, πανεπιστήμια και κρατικούς φορείς και μέσω των πιστοποιήσεων επαγγελματικών γνώσεων και δεξιοτήτων, όπως το Quality Software Development, το ITIL®, το PRINCE2®, το COBIT®5, Lean IT, Lean Six Sigma,το ECDL, ISO, αλλά και ένα πρωτοποριακό σύστημα γλωσσομάθειας, το LanguageCert., City and Guilds, IELTS,  δίνει τη δυνατότητα σε υποψηφίους να διαφοροποιηθούν, να γίνουν ανταγωνιστικοί και να κυνηγήσουν τις φιλοδοξίες τους.

Όταν η χώρα δοκιμάζονταν από την οικονομική κρίση απέδειξε ότι η εταιρία του μπορεί: τη διεθνοποίησε πλήρως το 2008, εξαπλώνοντας τη δραστηριότητά της  σε  160 χώρες. Έμεινε στην Ελλάδα, στήριξε θέσεις εργασίας, και από το στρατηγείο του στο κέντρο της Αθήνας ανέδειξε την PEOPLECERT σε ένα παγκόσμιο ηγέτη στη διεξαγωγή εξετάσεων και την πιστοποίηση προσόντων ανθρώπινου δυναμικού.

Αν κάποιος θα επεδίωκε να συνοψίσει σε λίγες λέξεις αυτό το επίτευγμα, αυτόν τον τεράστιο κύκλο εργασιών και γνώσης θα επέλεγε τις λέξεις : Ποιότητα, Καινοτομία, Πάθος, Ακεραιότητα. Σ’ αυτές πάνω, σαν ένα σημαιάκι αισιοδοξίας, ο διευθύνων σύμβουλος Βύρων Νικολαΐδης – πρόεδρος σήμερα των Ευρωπαίων Πληροφορικών (Cepis-450.000 μέλη σε 33 χώρες της Ε.Ε.) – κάρφωσε μια ακόμη λέξη, τη λέξη ΦΙΛΟΤΙΜΟ. Ενα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των Ελλήνων που απουσιάζει από τους ξένους και δίδει στη φυλή μας πλεονέκτημα δύναμης και δυναμικής.

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες απόψεις του Βύρωνα Νικολαϊδη που τον δικαιώνει καθημερινά περιστρέφεται γύρω από την ανάγκη της δια βίου μάθησης. Ο ίδιος λέει, όταν ανοίγει η κουβέντα γύρω του, ότι από το «Από το “just in case” κάνουμε στροφή στο “just in time”. Αντί δηλαδή να παίρνω εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, μήπως και χρειαστούν, μαθαίνω ό,τι μου είναι χρήσιμο, όποτε και με όποιον τρόπο επιλέξω ο ίδιος»

Η PEOPLECERT έχει πιστοποιήσει στελέχη σημαντικών οργανισμών και πολυεθνικών εταιρειών όπως : NASA, CIA, FBI, US Navy, UK Department for Education, UK Home Office, Deutsche Bank, IBM, Moody’s, Lloyds Bank, Hewlett-Packard, J.P. Morgan, Citigroup(Citibank), Credit Suisse, Barclays, VISA, NOKIA, BP, HSBC, Microsoft, Coca Cola, Danone etc/

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ AXELOS

 Πριν αναπτύξουμε τις ανά τον κόσμο δραστηριότητες και τις συνεργασίες της εταιρείας και πριν ξετυλίξουμε τα σχέδια του διευθύνοντος συμβούλου Β. Νικολαΐδη για τη δική μας χώρα, κρίνουμε σκόπιμο να σταθούμε στην τελευταία εντυπωσιακή συνεργασία. Η PEOPLECERT επιλέχθηκε από τον βρετανικό οργανισμό AXELOS (εταιρεία με συμμετοχή 51% της Capita και 49% του Βρετανικού Δημοσίου) ανάμεσα σε παγκόσμιες εταιρείες – κολοσσούς μετά από εννεάμηνη διαδικασία αξιολόγησης. Σύμφωνα με το νέο πολυετές, όπως δήλωσε ο κ. Νικολαΐδης, συμβόλαιο της αποκλειστικής συνεργασίας, από τον Ιανουάριο του 2018, η PEOPLECERT θα είναι ο μοναδικός πάροχος εξετάσεων για επαγγελματικές πιστοποιήσεις, πιστοποιώντας πάνω από 500.000 επαγγελματίες ετησίως σε περισσότερες από 160 χώρες, όπως ήδη αναφέραμε στην αρχή του κειμένου. Οι πιστοποιήσεις της AXELOS περιλαμβάνουν διεθνώς αναγνωρισμένες μεθόδους βέλτιστης πρακτικής στον τομέα της διαχείρισης υπηρεσιών Πληροφορικής, όπως το ITIL®, το PRINCE2® κλπ.

“H AXELOS πραγματοποίησε μια εξονυχιστική αξιολόγηση των Φορέων Εξετάσεων και Πιστοποίησης που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, με αυστηρά κριτήρια ως προς την ανάπτυξη, την ποιότητα υπηρεσιών και την τεχνολογική καινοτομία. Η PEOPLECERT παρουσίασε καινοτόμες ιδέες, σταθερές υποδομές και ισχυρή στρατηγική ανάπτυξης της αγοράς“, δήλωσε ο Πίτερ Χέπγουορθ, Διευθύνων Σύμβουλος της AXELOS.

       ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟ SALAMANCA

Ενα άλλο εξίσου σημαντικό πρόγραμμα είναι η συνεργασία της PEOPLECERT με το ισπανικό Πανεπιστήμιο της Salamanca, με στόχο τη διεξαγωγή εξετάσεων ισπανικής γλώσσας παγκοσμίως. Η PEOPLECERT μέσω της θυγατρικής της εταιρείας LanguageCert υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με το πανεπιστήμιο, στοχεύοντας να φέρουν την πιστοποίηση BULATS για την ισπανική γλώσσα σε μια νέα εποχή, με την ονομασία LanguageCert USAL esPro BULATS. Η συνεργασία αυτή συνδυάζει την ιστορία, τη γνώση και την πολιτιστικήκληρονομιά του Πανεπιστημίου της Salamanca με την τεχνογνωσία και τη διαρκή καινοτομία της PEOPLECERT στη διεξαγωγή εξετάσεων, αξιολόγηση και πιστοποίηση δεξιοτήτων.

                   ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Τέλος, αξίζει να αναφερθούμε στη νέα ελληνο-αυστραλιανή συνεργασία της IDP Education με την PEOPLECERT, η οποία γίνεται επίσημο εξεταστικό κέντρο του IELTS. Είναι η πρώτη φορά που οι εξετάσεις του IELTS διοργανώνονται από έναν ελληνικό, διεθνούς εμβέλειας, φορέα και είναι αυτή η συνεργασία που δίνει ένα στρατηγικό πλεονέκτημα, επιτρέποντας τη διοργάνωση εξετάσεων σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ελληνικού κοινού σε περισσότερες πόλεις ανά την Ελλάδα ανάλογα με τη ζήτηση και σε πιο συχνά διαστήματα.

      ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ PEOPLECERT ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Ενας άνθρωπος που γεννήθηκε στην Πόλη και έγινε γρήγορα πολίτης του κόσμου δεν μπορεί παρά να κοιμάται και να ξυπνάει με μεγάλα οράματα. Κι αν σήμερα ερωτηθεί ο Βύρων Νικολαϊδης για το αύριο θα πει ότι ονειρεύεται να δημιουργήσει 500.000 νέες θέσεις εργασίας στο χώρο της Πληροφορικής, κυρίως στην Ελλάδα μέσα στην επόμενη δεκαετία!

Οι αριθμοί αυτοί δεν είναι απλώς για να λέγονται και να γράφονται. Είναι αποτέλεσμα ερευνών του Οικονομικού πανεπιστημίου Αθηνών, του ALBA και της HePIS. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτών των θεσμών, μέχρι το 2020 θα υπάρχουν περί τις 800.000 κενές θέσεις εργασίας στην Ευρώπη στον τομέα των νέων τεχνολογιών και της Πληροφορικής. Οι περισσότερες αφορούν θέσεις προγραμματιστών που απαιτούν ειδικές γνώσεις ανεξάρτητα από την πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Ο Κ. Νικολαΐδης πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει πόλος έλξης για επενδύσεις σε τεχνολογική ανάπτυξη σε διεθνές επίπεδο, αξιοποιώντας δύο βασικά ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα : το ανθρώπινο δυναμικό και την προνομιακή της θέση.

                         BRAIN DRAIN

Μια από τις ιδέες που στριφογυρίζουν στο μυαλό του Βύρωνα Νικολαϊδη είναι κατά πόσον θα μπορούσε να φέρει πίσω αξιόλογους έλληνες επιστήμονες που λόγω της κρίσης έφυγαν στο εξωτερικό. Και όπως λέει, θα ήθελε να τους πληρώσει περίπου τα χρήματα που παίρνουν σήμερα στις δουλειές τους. Αυτή όμως είναι μια μεγάλη κουβέντα που αφορά τη γενικότερη προσπάθεια που θα ‘πρεπε να γίνει από πολλούς θεσμικούς και επιχειρηματίες, συντονισμένα και στοχευμένα.

                     ΚΑΙ Η ΕΔΩ ΕΤΑΙΡΕΙΑ  ;

Η δημιουργία της εταιρείας στην Ελλάδα ήταν, όπως όλα δείχνουν, στρατηγική επιλογή. Η PEOPLECERT απασχολεί σήμερα περισσότερα από 200 άτομα, υψηλών προσόντων, καθώς το 95% είναι πτυχιούχοι και το 30% διαθέτουν μάστερ και διδακτορικό, ενώ το 90% είναι Ελληνες. Η δύναμη της είναι το Τμήμα Ερευνας και Ανάπτυξης που αριθμεί περισσότερα από 50 στελέχη, όλοι Ελληνες, που αναπτύσσουν εφαρμογές για όλες τις πλατφόρμες (Windows, MAC, IOS, Android) με στόχο τη συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας των εξετάσεων. Αποτελεί ένα ασφαλές, δυναμικό και ελκυστικό εργασιακό περιβάλλον, είναι η εταιρία που θέλει ένας νέος  να εργαστεί!

                      Η ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ 

Οταν ακούμε για εξετάσεις και μάλιστα on line εξετάσεις, ενδεχομένως να κάνουμε δεύτερες και τρίτες σκέψεις ως προς την εγκυρότητα και το αδιάβλητο.  Ωστόσο έχουν γνώση οι φύλακες και η εταιρεία PEOPLECERT πέτυχε να βραβευτεί για την εξ αποστάσεως επιτήρηση των υποψηφίων. Οι υποψήφιοι, όπου κι αν βρίσκονται, όποια στιγμή επιθυμούν, ακόμη και φορώντας τις πιτζάμες τους, μπορούν να δώσουν εξετάσεις μέσω Διαδικτύου. Την ίδια στιγμή στο proctoring center της PEOPLECERT στην Αθήνα, ο ειδικά εκπαιδευμένος «επιτηρητής», τον οποίον ο εξεταζόμενος βλέπει και ακούει, πιστοποιεί την ταυτότητά του, ενώ μέσω web camera και ευαίσθητου μικροφώνου ανιχνεύει την παραμικρή κίνηση ή ήχο, ώστε να διασφαλίσει ότι ο υποψήφιος δεν «κλέβει». Η συσκευή «κλειδώνει» τόσο τη σύνδεση στο Internet, αλλά και την πρόσβαση στα αρχεία του υπολογιστή.

Θα μπορούσε κανείς να γράψει πολλά ακόμη γι αυτό το success story ενός Κωνσταντινοπολίτη με τσαγανό, αλλά ο χώρος δεν είναι ποτέ ο κατάλληλος για τέτοιες ιστορίες που συγκινούν, ανυψώνουν το ηθικό μας και δίνουν ελπίδες για ένα αύριο που οι νέοι θα έχουν τη δυνατότητα να γράψουν τη δική τους ιστορία, αλλάζοντας τον τρόπο της εκπαίδευσης, τον τρόπο που διδασκόμαστε, που βγαίνουμε στις αγορές εργασίας. Ας μείνουμε όμως με τα μάτια ανοικτά προς το μέλλον.

Ρίτσα Μασούρα

Globalview.gr