Ενώ η σκόνη από το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου δεν έχει καθίσει, η κυβέρνηση σπεύδει να γιορτάσει το τέλος της λιτότητας στην Ελλάδα. Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι κανένα ευρώ λιτότητας δεν πρόκειται να βαρύνει τους πολίτες. Ωστόσο στις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε ότι η Ελλάδα έκανε υποχωρήσεις, όχι μόνο στη προνομοθέτηση μέτρων αλλά και στα εργασιακά και στο συνταξιοδοτικό. Σύντομα, λοιπόν, καθώς τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα θα διαπιστώσουμε το ύψος και τα χαρακτηριστικά των μέτρων, αλλά και αν πράγματι το καθαρό αποτέλεσμα θα είναι μηδέν.

Όσο, όμως, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης «γουργουρίζουν» από ανακούφιση σαν τις γάτες, οφείλουμε να είμαστε διπλά επιφυλακτικοί, γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ εξακολουθούν να έχουν διαφορετική άποψη τόσο για την περιβόητη υπεραπόδοση των στόχων του 2016, όσο και για τις προϋποθέσεις, αναφορικά με την διευθέτηση του χρέους που θα σηματοδοτήσει και την συμμετοχή του στο πρόγραμμα. Επιπλέον, επειδή οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πολιτικοί βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα εκρηκτικό εκλογικό μείγμα στις χώρες τους, καθώς και με ένα σπιράλ απρόβλεπτων διεθνών συνθηκών, θα ήταν καλό να είμαστε δύσπιστοι απέναντι στο νέο μαγικό μείγμα που μοιάζει περισσότερο με στάχτη στα μάτια, παρά με παρανάλωμα του πυρός της λιτότητας.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ τήρησε διφορούμενη στάση στη συνέντευξη τύπου ως προς το αν η συμφωνία μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης είναι προϊόν πολιτικής συμφωνίας. Αρχικά το αρνήθηκε, στη συνέχεια, όταν ζητήθηκαν διευκρινίσεις για τις επιμέρους λεπτομέρειες, έστριψε δια της πολιτικής συμφωνίας. Επομένως, το ακριβέστερο συμπέρασμα του Eurogroup είναι ότι είχαμε μια πολιτικάντικη συμφωνία. Και η κυβέρνηση κερδισμένη, και οι Ευρωπαίοι…

Είναι άραγε η post-λιτότητα η απόρριψη της μονόπλευρης λιτότητας ή κάτι απατηλό; Όταν κάτι φαίνεται, μυρίζει, ακούγεται και γίνεται αντιληπτό σαν απατηλό, τότε μάλλον είναι απατηλό. Αλλά και αν δεν είναι, ώσπου να βεβαιωθούμε τι ακριβώς είναι, ας έχουμε τα μάτια μας δεκατέσσερα.

Ο Νίκος Αγουρος είναι δημοσιογράφος, διευθυντής σύνταξης στη Huffingtonpost.gr