Ισως δεν ήταν η καλύτερη στιγμή για τον Τόνι Μπλερ, αλλά εκείνος έκρινε ότι έστω και την τελευταία στιγμή θα μπορούσε εμμέσως να αλλάξει η σημερινή πορεία των πραγμάτων, η πορεία της Βρετανίας προς την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Εχοντας αυτό το ενδεχόμενο κατά νου, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας πραγματοποίησε σχετική ομιλία στο Λονδίνο, επισημαίνοντας έναν έναν τους κινδύνους ενός  Brexit, σήμερα που ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ.

“Οι πολίτες ψήφισαν χωρίς να γνωρίζουν τους όρους του Brexit. Καθώς αυτοί αποσαφηνίζονται τώρα είναι δικαίωμά τους να αλλάξουν γνώμη. Η αποστολή μας είναι να τους πείσουμε να το πράξουν”, είπε ο Μπλερ σε ομιλία του στην φιλοευρωπαϊκή οργάνωση Open Britain.

Η αγωνία του Τόνι Μπλερ αποκαλύπτει την ανησυχία του ευρωπαϊκού πολιτικού κατεστημένου απέναντι στην ενίσχυση του εθνικιστικού λαϊκισμού, τόσο στην ευρωπαϊκή ήπειρο, όσο και στην άλλη ακτή του Ατλαντικού.

Η ομιλία Μπλερ έγινε δεκτή με οξύτατες επικρίσεις από στελέχη των Εργατικών, που υπενθύμισαν στον πρώην πρωθυπουργό την άκαιρη στιγμή της παρέμβασής του, καθώς αυτή πραγματοποιήθηκε μία μόλις εβδομάδα πριν από τις κρίσιμες επαναληπτικές εκλογές στις περιφέρειες του Στόουκ-ον-Τρεντ και του Κόουπλαντ.

Όταν δέχτηκε πιέσεις να απαντήσει αν θεωρεί ότι θα πρέπει να διενεργηθεί και δεύτερο δημοψήφισμα, απάντησε: “Το μόνο που λέω είναι ένα πολύ, πολύ απλό πράγμα, ότι αυτή είναι η αρχή της διαπραγμάτευσης–ότι αν ένα σημαντικό τμήμα από το 52% (που ψήφισαν Όχι) αλλάξει γνώμη, θα πρέπει να έχουμε την ευκαιρία να αναθεωρήσουμε αυτή την απόφαση”.

Ο κ. Μπλερ, αγνοώντας τα μικροπολιτικά συμφέροντα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσπαθεί στην πραγματικότητα να συνταιριάξει τις δύο μεγαλύτερες ανησυχίες του βρετανικού φιλελεύθερου προοδευτισμού: τις επιπτώσεις του Brexit και εκείνες της αλλοπρόσαλλης και απρόβλεπτης εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Τραμπ στην Ουάσιγκτον.

 

Η έκκληση Μπλερ για «ξεσηκωμό» κατά του Brexit αποτελεί συνολική καταδίκη του λαϊκισμού και των «εύκολων γενικεύσεων». Δεδομένης της διαφωνίας του πρώην πρωθυπουργού με τη λαϊκίστικη πολιτική του Τραμπ, ο Μπλερ εκτιμά ότι το Brexit είναι ο σημαντικότερος και πρωταρχικός κίνδυνος για τη Βρετανία. Η έξοδος της χώρας από την Ενωση μπορεί να απειλήσει ακόμη και την «ειδική σχέση» μεταξύ Λονδίνου και Ουάσιγκτον. Η αναδιάταξη των διπλωματικών και αμυντικών συσχετισμών της «μετα-Brexit» εποχής δεν είναι βέβαιο ότι θα ευνοήσουν τη Βρετανία, η οποία διαπιστώνει πρώτη φορά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου τη γεωπολιτική της αδυναμία, ιδιαίτερα απέναντι στην αναβίωση του ρωσικού εθνικισμού.

Ο πρώην αρχηγός του αντιμεταναστευτικού και αντιευρωπαϊκού κόμματος UKIP Νάιτζελ Φάρατζ είπε ότι ο Μπλερ “είναι άνθρωπος του χθες”, ενώ η Ντάουνιγκ Στριτ δήλωσε “απόλυτα δεσμευμένη” απέναντι στην ολοκλήρωση της διαδικασίας του Brexit, πρόσθεσε το BBC.