Στο «ΑΘΗΝΕΟ», τον πρώτο χώρο δημιουργικής ζυθοποιίας και πολιτισμού της μπίρας στην Ελλάδα που άνοιξε τις πύλες του τον Μάιο του 2015, φιλοξενώντας σειρά εκθεμάτων με αντικείμενο την ιστορία της μπίρας και τον πολιτισμό της αλλά και παρουσιάζοντας μέσα από πρωτότυπα συλλεκτικά αντικείμενα τη συναρπαστική ιστορία των 50 ετών λειτουργίας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, εγκαινιάστηκε τον Φεβρουάριο 2016 ο πρώτος ετήσιος κύκλος Διαλέξεων & Ξεναγήσεων, με θεματολογία συνδεδεμένη με τα εκθέματα του χώρου και είσοδο ελεύθερη για το κοινό. Την επιμέλεια του προγράμματος των διαλέξεων του ΑΘΗΝΕΟ έχει η ιστορικός τέχνης Ίρις Κρητικού

Φιλοξενούμενοι κάθε φορά ένας ή περισσότεροι ομιλητές, σχετικοί με την αρχαιολογία ή τη νεότερη ιστορία της μπίρας, ή ακόμη με τα μόνιμα ή τα περιοδικά εκθέματα της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας ειδικότερα, μιλούν στο κοινό για το αντικείμενο του ενδιαφέροντός τους. Αρχαιολόγοι, ιστορικοί, λαογράφοι, ερευνητές, χημικοί, βιολόγοι και άλλοι επιστήμονες αλλά και εικαστικοί καλλιτέχνες που έργα τους θα φιλοξενούνται κατά διαστήματα στον χώρο, παρουσιάζουν το εκάστοτε έκθεμα-αντικείμενο της διάλεξης, συνομιλώντας με την αφορμή αυτή με το κοινό. Η διάλεξη θα ακολουθείται κάθε φορά για όσους το επιθυμούν από μικρή ξενάγηση στα υπόλοιπα εκθέματα του χώρου, ενώ μια φιλική «γευσιγνωσία» μπίρας θα περιμένει τους επισκέπτες στο κλείσιμο.

—–

Σάββατο 11 Μαρτίου 2017, 15:00

                         Σίσσυ Κολυβά, φωτ. αρχείου

Δρ. Σίσσυ Κολυβά, Τμήμα Ανάπτυξης Ελληνικού Ινστιτούτου Pasteur: “Ζύμωση είναι η ζωή χωρίς αέρα. Louis Pasteur”

Ποιος άραγε υπήρξε ο πρώτος ζυθοποιός στην ιστορία; Είναι μάλλον δύσκολο να αποδόσουμε την εφεύρεσή της σε έναν συγκεκριμένο πολιτισμό. Το πιθανότερο είναι, ωστόσο, ότι τα πρώτα πόσιμα προϊόντα ζύμωσης εμφανίστηκαν ταυτόχρονα με την ανάπτυξη της καλλιέργειας των σιτηρών 12.000 περίπου χρόνια πριν, καθώς οι φυλές κυνηγών και συλλεκτών τροφής μεταλλάσσονταν σε γεωργικούς πληθυσμούς εγκατεστημένους κοντά σε εκτάσεις με σιτάρι, ρύζι, κριθάρι και καλαμπόκι.

Κατανοώντας τη διαδικασία της ζύμωσης μέσα από τυχαία περιστατικά, ξεκίνησαν να παράγουν και να καταναλώνουν συστηματικά τη μπίρα.

Γύρω στο 1800, σημαντικές εξελίξεις συνδέθηκαν με την παραγωγή της μπίρας, με μια από τις βασικότερες ήταν η ανακάλυψη του Louis Pasteur για τον ρόλο της στη διαδικασία της ζύμωσης.

Ο Louis Pasteur, το 1854, ξεκίνησε να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Γαλλικής πόλης Lille. Εκτός από διδάσκων, εργάστηκε ως προϊστάμενος ενός ερευνητικού προγράμματος για τη διερεύνηση προβλημάτων που αντιμετώπιζαν οι βιομηχανίες της περιοχής, που παρήγαγαν κυρίως αλκοολούχα ποτά. Στο πλαίσιο της έρευνάς του, διαπίστωσε ότι ενώ η επιθυμητή παραγωγή της αλκοόλης προερχόταν από τη ζύμωση, ανεπιθύμητα προϊόντα της ίδιας διαδικασίας οφείλονταν στη δράση άλλων οργανισμών όπως τα βακτήρια. Ως λύση στο πρόβλημα, πρότεινε τη θέρμανση του ζύθου σε υψηλές θερμοκρασίες, έτσι ώστε να θανατώνονται τα ανεπιθύμητα βακτήρια.

Το 1857, ο Louis Pasteur απέδειξε ότι η ζύμωση προκαλείται από ζωντανούς οργανισμούς όπως η μαγιά. Χάρη στον ίδιο, ανακαλύφθηκε επίσης ότι η μαγιά συμβάλλει στη διαμόρφωση των αρωμάτων και των γεύσεων του ψωμιού και της μπίρας.

H Σίσσυ Κολυβά θα μας ξεναγήσει στη μαγική διαδικασία της ζύμωσης αλλά και στον καταλυτικό ρόλο του Louis Pasteur στην ανακάλυψή της.

Δρ. Σίσσυ Κολυβά σπούδασε Βιολογία στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, συνέχισε τις σπουδές της στο Παρίσι όπου προετοίμασε στην διδακτορική της διατριβή στην Μονάδα των Εντεροβακτηρίων του Γαλλικού Ινστιτούτου Παστέρ.

Από το 1987 έως το 2003 υπήρξε βοηθός έρευνας στο τμήμα Βακτηριολογίας του Ελληνικού Ινστιτούτου Pasteur συνεργαζόμενη σε ερευνητικά προγράμματα για τη μελέτη της μικροβιακής αντοχής και την βακτηριακή μολυσματικότητα. Από το 2003 έως και το 2012 αποσπάσθηκε στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, Υπουργείο Παιδείας στο Τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπήρξε εκπρόσωπος της Ελλάδας σε διάφορες Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και Επιτροπές. Από το 2012 εργάζεται στο Τμήμα Ανάπτυξης του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ με στόχο την μεγαλύτερη προβολή του επιστημονικού έργου του Ιδρύματος και την εξωστρέφεια του προς την κοινωνία. . Τέλος συνεργάζεται με την Ελληνική Βιομηχανία Φαρμάκων καθώς και με άλλα ερευνητικά κέντρα και Πανεπιστήμια.

Λίγα λόγια για το ΑΘΗΝΕΟ

Στο ίδιο ακριβώς σημείο που πριν από 50 χρόνια η Αθηναϊκή Ζυθοποιία δημιούργησε το πρώτο της Ζυθοποιείο, λειτουργεί σήμερα το ΑΘΗΝΕΟ, ένα πρότυπο μικροζυθοποιείο, ένα κέντρο αφιερωμένο στον πολιτισμό της μπίρας, ένας πυρήνας καινοτομίας, γνώσης, εκπαίδευσης, έμπνευσης, τέχνης και ψυχαγωγίας. Στο νέο πολύ-λειτουργικό χώρο, οι επισκέπτες απολαμβάνουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία, καθώς ανακαλύπτοντας έναν ιστορικό βιομηχανικό χώρο πρότυπα επανασχεδιασμένο, μπορούν επίσης να μυηθούν στα μυστικά της ζυθοποίησης φτιάχνοντας τη δική τους μπίρα, να πειραματιστούν με τα συστατικά της, αλλά και να μάθουν τα πάντα για την ιστορία της. Το ΑΘΗΝΕΟ έχει σύγχρονη αισθητική και ταυτόχρονα έντονες αναφορές στο παρελθόν, αφού στο χώρο λειτουργεί ένα μικρό αλλά περιεκτικό Μουσείο για τη μπίρα και την ιστορία της, όπου οι επισκέπτες έχουν τη μοναδική ευκαιρία να δουν από κοντά οπτικό υλικό για την μακραίωνη διαδρομή της μπίρας από την προϊστορική εποχή ως τις μέρες μας, καθώς και παλιά αντικείμενα και εργαλεία ζυθοποίησης, συλλεκτικές συσκευασίες μπίρας, παλιές διαφημίσεις, καθώς και πλούσιο οπτικό υλικό για την ιστορία της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Λεπτομέρειες για τη λειτουργία του, τα σημεία όπου βρίσκονται οι μπίρες που παράγει, τα εκπαιδευτικά σεμινάρια για την τέχνη της ζυθοποίησης στο Κέντρο Ζυθογνωσίας του ΑΘΗΝΕΟ, είναι συγκεντρωμένες στην ιστοσελίδα www.athineo.gr

και στη σελίδα στο facebook: letsbeer.gr.

Ώρες λειτουργίας του ΑΘΗΝΕΟ: Σάββατο 13.00-20.00

Ελεύθερη είσοδος με κράτηση θέσης στο www.athineo.gr/kratisi.html

Λεωφόρος Κηφισού 102, 122 41 Αιγάλεω