Η βιταμίνη D είναι μια βιταμίνη που δημιουργείται στον ανθρώπινο οργανισμό με την επίδραση του ηλιόφωτος. Υπεύθυνη για τη βιοσύνθεση στο δέρμα της βιταμίνης D είναι η υπεριώδης ακτινοβολία Β.

Κατά την έκθεση του δέρματος, τα υπεριώδη φωτόνια Β εισέρχονται στο δέρμα και δρουν στα κερατινοκύτταρα της επιδερμίδας, φωτολύοντας την 7-διυδροχοληστερόλη (παράγωγο της χοληστερόλης) προς προβιταμίνη D3 , η οποία με τη σειρά της, υπό την επίδραση της θερμοκρασίας του σώματος ισομερίζεται προς βιταμίνη D3. Ορος βιταμίνη D περιλαμβάνει όλες τις μορφές της βιταμίνης, από τις οποίες σημαντικότερες για τους ανθρώπους είναι η D2 και D3. Κλινικής όμως σηασίας είναι η βιταμίνη D3

alt
Η χρωστική του δέρματος, η χρήση ηλιοπροστατευτικών ουσιών  η εποχή έκθεσης στον ήλιο, το γήρας, η ώρα της ημέρας που εκτίθεται κάποιος στην ηλιακή ακτινοβολία και το γεωγραφικό πλάτος που βρίσκεται ο πληθυσμός επηρεάζουν δραματικά τη σύνθεση της προβιταμίνης D3[2].

Η βιταμίνη D  είναι πολύ σημαντική  για τη διατήρηση της υγείας, διότι συμμετέχει σε ένα αριθμό φυσιολογικών διαδικασιών του οργανισμού, όπως η απορρόφηση του ασβεστίου και φωσφόρου, η έμφυτη και η επίκτητη ανοσία και η ομοιοστασία διαφόρων οργάνων του σώματος.

Σήμερα έχει αναγνωριστεί ότι περισσότερο από το 50% του πληθυσμού της γης βρίσκεται σε κίνδυνο έλλειψης βιταμίνης D. Αυτή η έλλειψη μερικώς οφείλεται στην ανεπαρκή ενίσχυση βασικών τροφίμων με βιταμίνη D3  και από την κακή αντίληψη ότι μια υγιής δίαιτα περιέχει επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D3. Επιπλέον ο σύγχρονος τρόπος ζωής αποτρέπει την έκθεση των πληθυσμών στην ηλιακή ακτινοβολία. Εξάλου οι οδηγίες των δερματολόγων για την αποφυγή της πολύωρης έκθεσης στον ήλιο, ίσως έχουν μετατραπεί στην αντίληψη της πλήρους αποφυγής της ηλιακής ακτινοβολίας.

Η έλλειψη βιταμίνης D στα παιδιά προκαλεί ραχίτιδα, καθυστέρηση της ανάπτυξης του σώματος και δημιουργεί ή επιδεινώνει την οστεοπενία.

Η χρόνια έλλειψη βιταμίνης D στους ενηλίκους προκαλεί οστεοπενία, οστεοπόρωσηοστεομαλακία, μυική αδυναμία και αυξημένο κίνδυνο πτώσεων στο έδαφος

Υπάρχουν αποδείξεις ότι η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3  μπορεί να βελτιώσει τη μυική ισχύ και να περιορίσει έτσι των αριθμό των πτώσεων μεταξύ των ηλικιωμένων, καθώς και τα κατάγματα από οστεοπόρωση 

Η ανεπαρκής λήψη βιταμίνης D3, η μη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία Β ή τα χαμηλά επίπεδα μεταβολιτών της βιταμίνης D3  σχετίζονται  με αυξημένη συχνότητα  και σοβαρότητα εκδήλωσης αυτοάνοσων νόσων, με συμμετοχή των Τ βοηθητικών λεμφοκυττάρων τύπου 1 [T-helper-1 (Th1)],  που περιλαμβάνει την πολλαπλή σκλήρυνση, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, τον διαβήτη τύπου, το συστηματικό ερυθηματώδη λύκο  και την ψωρίαση .

Τα χαμηλά επίπεδα της 25(ΟΗ)D3 έχουν σχετιστεί με αυξημένη συχνότητα τωνν λοιμώξεων, αλλεργίες, άσθμα και δερματοπάθειες.

Το άσθμα μπορεί να επιδεινωθεί από την έλλειψη της βιταμίνης  D3  και η αποκατάσταση της έλλειψης  μπορεί να βελτιώσει τις εκδηλώσεις του άσθματος

Τα χαμηλά επίπεδα της 25(OH)D3  σε παιδιά Καυκάσιας φυλής σχετίζονται αντιστρόφως με την συνολική παχυσαρκία, μεταβολικό σύνδρομο και την υπέρταση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, ως κύριος παράγοντας κινδύνου καρδιοκυκλοφορικής νόσου έχει σχετιστεί με έλλειψη βιταμίνης  D3  

Η έκφραση των υποδοχέων της βιταμίνης D στην καρδιά, καθώς και η παρουσία  των μεταβολικών ενζύμων  της βιταμίνης D στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία  δηλώνει το ρόλο που παίζει η βιταμίνη D  στην υγεία του καρδιοκυκλοφορικού συστήματος. Σε επιδημιολογικές μελέτες παρατηρήθηκε ότι τα χαμηλά επίπεδα της  25(OH)D σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοκυκλοφορικής νόσου και  αυξημένη θνησιμότητα εξαιτίας της

γήρανση των νεφρών έχει αποδοθεί μεταξύ των άλλων και στην έλλειψη βιταμίνης D

Υπάρχουν συσσωρεμένες ενδείξεις ότι  η περιοδοντική νόσος  συνδέεται με χαμηλά επίπεδα 25-υδρόξυβιταμίνης D  , καθώς και με τους αναγνωρισμένους παράγοντες κινδύνου για τη νόσο, δηλαδή το κάπνισμα και τη διατροφή

Η βιταμίνη D  μπορεί να περιορίσει την προδιάθεση για φλεγμονή των ούλων μεσω των αντιφλεγμονωδών αποτελεσμάτων της

Τα χαμηλά επίπεδα της 25(OH)D, σχετίζονται επίσης με αυξημένη επίπτωση της γνωσιακής δυσλειτουργίαςνόσου του  Alzheimer και τις άνοιες διαφόρων μορφών, πράγμα που ενισχύει την πιθανότητα ότι η βιταμίνη D  παίζει ρόλο στην αιτιολογία τηξς γνωσιακής δυσλειτουργίας και της άνοιας

 Η έλλειψη της βιταμίνης D  έχει σχετιστεί με την εκδήλωση πολλαπλών καρκίνων, όπως του μαστού, του παχέος εντέρου, των ωοθηκών και του προστάτη. Εξαιτίας κυρίως της αυξημένης αντίστασης στην ινσουλίνη αλλά επίσης και στη διαταραγμένη  έκκριση της ινσουλίνης,  η έλλειψη βιταμόνης D  σχετίζεται με την ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες αποδείξεις  προκύπτει ότι πάνω από 17 διαφορετικοί τύποι καρκίνου είναι πιθανόν να είναι ευαίσθητοι στη βιταμίνη D . Μια μετα-ανάλυσης ερευνών χορήγησης βιταμίνης D έβγαλε συμπέρασμα ότι καθημερινή χρήση 1000 ΙU βιταμίνης D  σχετίζεται με περιορισμό του ορθοκολικού καρκίνου κατά 50-% .

Υποστηρίζεται ότι ανεβάζοντας στα 40 έως  60 ng/mL (100-150 nmol/L) τα επίπρδα της 25(OH)D3 στον ορό,  κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου, αυτό θα μπορούσε να προλάβει περίπου 58,000 νέα περιπτώσεις καρκίνου του μαστού και 49,000 νέες περιπτώσεις ορθοκολικού καρκίνου, κατ’ έτος και τα τρία τέταρτα των θανάτων  από αυτές τις νόσους στις ΗΠΑ  και τον Καναδά, βάσει των παρατηρήσεων που έχουν γίνει στις διπλές τυχαιοποιημένες μελέτες που έχουν γίνει μέχρι τώρα.

Η τοιαύτη λήψη βιταμίνης D3 αναμένεται να περιορίσει κατά το ήμισυ τις συχνότητες  θνησιμότητας κατά περίπτωση των ασθενών που πάσχουν από καρκίνο του μαστούορθοκολικό καρκίνο ή καρκίνο του προστάτη. Δεν υπάρχουν  κίνδυνοι που θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν από την καθημερινή λήψη 2000 IU βιταμίνης D3 [2 σταγόνες D3 Gkelin drops]  ή με οποιοδήποτε τρόπο ο πληθυσμός να έχει επίπεδα 25(OH)D  στον ορό του της τάξεως των  40 to 60 ng/mL. Έχει έλθει το πλήρωμα του χρόνου για μια συντονισμένη εθνικά προσπάθεια της ουσιαστικής αύξησης της πρόσληψης βιταμίνης D3

Σε μερικές μελέτες αναφέρεται επίσης τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D  στον ορό σχετίζονται  με περιορισμό της υποτροπής και περιορισμό της θνησιμότητας  του καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου και του καρκίνου των ωοθηκών 

Ανεξάρτητα από το αν η βιταμίνη D  βοηθάει ή όχι στην πρόληψη του καρκίνου ή την υποτροπή του, η υψηλή συχνότητα ανεπάρκειας της βιταμίνης D τουλάχιστον στον πληθυσμό των ΗΠΑ  και τα αρνητικά της αποτελέσματα στην υγεία των οστών καθιστούν την ανάγκη των μετρήσεων των επιπέδων του μεταβολίτη της βιταμίνης D  25(ΟΗ) D3 επιτακτική.

Τα χαμηλά επίπεδα της 25 υδρόξυβιταμίνης D3 είναι μία από τις μεταβολικές διαταραχές που σχετίζονται με την παχυσαρκία και ιδιαιτέρως με τη σπλαγχνική παχυσακία
Ο απλούστερος τρόπος αύξησης των συγκεντρώσεων της βιταμίνης D στον οργανισμό είναι η έκθεση του γυμνού σώματος στον ήλιο τους θερινούς μήνες, το μεσημέρι 12-1 μμ, επί 10-15 λεπτά της ώρας. Τους χειμερινούς μήνες η ηλιοθεραπεία δεν παράγει επιθυμητά επίπεδα βιταμίνης D3, διότι οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν λoξά στην επιφάνεια της γης, κυριαρχούν στην ατμόσφαιρα νεφώσεις και ατμοσφαιρικοί ρύποι που εμποδίζιυν την ακτινοβολία να φθάσει επαρκώς στην επιφάνεια της γης.

Επειδή τους χειμερινούς μήνες ελαττώνονται σημαντικά οι συγκεντρώσεις της βιταμίνης D3 στον οργανισμό και επειδή οι καθημερινά προσλαμβανόμενες τροφές περιέχουν πολύ μικρές ποσότητες βιταμίνη D3 είναι πολύ συχνές οι ιογενείς λοιμώξεις (κρυολόγημα, γρίπη, αμυγδαλίτιδα, λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού.

Γιαυτό το λόγο από το τέλος του Σεπτεμβρίου πρέπει να γίνεται συμπληρωματική λήψη βιταμίνης D3. Η επιλογή του συμπληρώματος διατροφής με βιταμίνη D3 πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικά. Πρέπει να αποφεύγονται τα φθηνά συμπληρώματα συνθετικής βιταμίνης D3.

Εξαιρετική επιλογή είναι η ζωικής προέλευσης φυσική βιταμίνη D3, που είναι διαλυμένη σε ελαιόλαδο [D3 Gkelin drops]. To ελαιόλαδο εξασφαλίζει την απορρόφηση της βιταμίνης D3 από το έντερο, διότι η βιταμίνη D3 είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη.

Το συμπλήρωμα διατροφής D3-Gkelin drops περιέχει 1000 ΙU βιταμίνης D3 σε κάθε σταγόνα του.

Παίρνοντας ένας υγιής ενήλικος 4 σταγόνες D3-Gkelin drops μια φορά την ημέρα, μετά το κύριο γεύμα, εξασφαλίζει τα απαραίτητα επίπεδα συγκεντρώσεων βιταμίνης D3 στο σώμα, που συμβάλουν στη διατήρηση της υγείας.

Στα παιδιά άνω του έτους η δόση είναι 1-4 σταγόνες ημερησίως. Αν ένα άτρομο πάσχει από κάποιο νόσημα και έχει έλλειψη ή ανεπάρκεια της βιταμίνης D3, τότε η δοσολογία καθορίζεται από τον θεράποντα ιατρό, βάσει των επιπέδων συγκέντρωσης της 25 υδσροξυβιταμίνης D3 στον ορό του αίματος.

http://www.gelis.gr/index.php/medarticles/oto/index.php?option=com_content&view=article&id=190