ΣΙΑΤΛ. Το σώμα του Κεν Σέβελαντ ήταν πρησμένο από τον καρκίνο ύστερα από αποτυχημένες θεραπείες. Κάποια στιγμή, οι γιατροί αποφάσισαν να στραφούν σε μια ριζοσπαστική προσέγγιση: αφαίρεσαν μερικά από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματός του, τα μετέτρεψαν σε δολοφόνους του καρκίνου και τα έβαλαν μέσα στην κυκλοφορία του αίματός του.

Η ανοσοθεραπεία είναι πιο ελπιδοφόρα τάση στο μέτωπο κατά του καρκίνου και αυτό ακριβώς είναι η επόμενη πρόκληση: Η δημιουργία «ζωντανών φαρμάκων» που αναπτύσσονται στο εσωτερικό του σώματος και επιδιώκουν να καταστρέφουν τους όγκους.

Κοιτάζοντας στον καθρέφτη, ο Σέβελαντ είδε ότι «ο καρκίνος απλά έλιωνε». Ενα μήνα αργότερα, οι γιατροί στο «Fred Hutchinson Cancer Research Center» δεν μπορούσαν να βρουν οποιαδήποτε σημάδια λεμφώματος στο σώμα του συγκεκριμένου ανθρώπου.

Αυτή η πειραματική θεραπεία σηματοδοτεί έναν εντελώς νέο τρόπο για τη θεραπεία του καρκίνου – αν οι επιστήμονες καταφέρουν να την κάνουν να λειτουργήσει, με ασφάλεια. Οι μελέτες του πρώιμου σταδίου αφήνουν πάντως πολλές ελπίδες.

«Δείχνει την απίστευτη δύναμη του ανοσοποιητικού συστήματος» δήλωσε ο Δρ Ντέιβιντ Mαλόνι, ιατρικός διευθυντής του Fred Hutch.

Πηγη