Εως και πριν από έναν χρόνο, το κίνημα για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ζωών στη Γαλλία ήταν σχεδόν ανύπαρκτο με τους φιλόζωους ακτιβιστές της όμορης Ιταλίας να δηλώνουν σχεδόν με έπαρση πως «πρακτικά είναι αδύνατο να συναντήσει κανείς έναν Γάλλο που ν’ ασχολείται με τα δικαιώματα των ζώων ή να ακολουθεί τον βίγκαν τρόπο ζωής». Αλλά τον Μάρτιο του 2016 άλλαξαν όλα. Μια ακτιβιστική οργάνωση, η L214, κοινοποίησε ένα βίντεο που γυρίστηκε σε ένα σφαγείο bio στα Πυρηναία και παρουσιάζει τη βία που ασκείται στα ζώα  που πρόκειται να σφαγιαστούν. Το γεγονός κατέληξε στα πρωτοσέλιδα όλων των γαλλικών, και όχι μόνο, εφημερίδων με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ένας δημόσιος διάλογος που συνεχίζεται ακόμα.

Αλλά κάτι έχει αλλάξει στη Γαλλία. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο Οντρέ Γκαρίκ της Le Monde, γράφοντας για μια νέα «αντισπισιστική» (antispecism) συνείδηση στη χώρα. Αναμενόμενα, η όλη συζήτηση για τα δικαιώματα των ζώων συνοδεύεται από εντάσεις και αντιπαραθέσεις αλλά ο βιγκανισμός ως τρόπος ζωής, αναφέρει η ευυπόληπτη γαλλική εφημερίδα, αλλά και ως αξία, επιλέγεται από ολοένα και περισσότερους Γάλλους των νεότερων, κυρίως, γενεών. Σε επίπεδο γαστριμαργικό (πριν από λίγους μήνες στο Παρίσι άνοιξε τις πόρτες του το Vegan Folie’s, η πρώτη patisserie που χρησιμοποιεί 100% υλικά φυτικής προέλευσης) αλλά και πολιτικό, σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, που το κόμμα υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων που ιδρύθηκε μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές έλαβε το 1,1% των ψήφων.

«Ο βιγκανισμός είναι ένα πολιτικό κίνημα και ένας τρόπος ζωής» – προσδιορίζει η Οφελί Βερόν, ερευνήτρια στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Λουβέν στο Βέλγιο – «το ζήτημα της “διατροφής” αποτελεί την πύλη εισόδου σε μια κατά πολύ ευρύτερη φιλοσοφική συζήτηση» ενώ ο Ρενάν Λαρού, ερευνητής στο Μόντρεαλ, υπενθυμίζει πως «μια πολιτική επανάσταση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί δίχως τη δημιουργία μιας νέας συλλογικής νοοτροπίας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να εξοικειώσουμε την ελίτ του αύριο με την ιδέα ότι ο βιγκανισμός αποτελεί μια φυσιολογική επιλογή».

Σκέφτομαι. Άρα είμαι βίγκαν. Φωτογραφία: http://www.thevegandinosaur.com

protagon