Ως τώρα η διατροφή χωρίς κρέας εθεωρείτο κατά πολύ υγιέστερη της παραδοσιακής δυτικής διατροφής. Φαίνεται όμως ότι κάτι αλλάζει σε αυτή την εκδοχή σύμφωνα τουλάχιστον με έρευνα καρδιολόγων όπου προειδοποιούνται οι χορτοφάγοι ότι ορισμένες επιλογές τους μπορεί να είναι εξίσου κακές για την καρδιά τους, όσο κι όταν καταναλώνουν ζωικές τροφές.

Σε έρευνα των καρδιολόγων που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα του Αμερικανού Κολλεγίου Καρδιολογίας, εξετάστηκαν τα αποτελέσματα τριών διαφορετικών τύπων διαίτης : χορτοφαγική δίαιτα με λίγο κρέας, δίαιτα με πλήρη δημητριακά, φρέσκα φρούτα και λαχανικά και σε μια μάλλον μη υγιή εκδοχή που περιλαμβάνει πατάτες, γλυκά και ποτά και επεξεργασμένα δημητριακά.

 Ο καθηγητής  του Χάρβαρντ Ambika Satija δήλωσε : ” Οταν εξετάσαμε τη σχέση των τριών κατηγοριών χορτοφαγικής δίαιτας με τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών προβλημάτων, βρήκαμε ότι οι απλές δίαιτες που βασίζονται σε φυτική διατροφή συνδέονται με χαμηλό κίνδυνο, ενώ οι υπόλοιπες, συγκριτικά πάντα, εμπεριέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο. Είναι προφανές ότι υπάρχει μεγάλη ποικιλία στη διατροφική ποιότητα των φυτικών τροφών, καθιστώντας κρίσιμο να λαμβάνεται υπόψιν η ποιότητα των τροφίμων σε μια φυτική διατροφή”.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι προηγούμενες μελέτες που ερευνούσαν την επίδραση της χορτοφαγικής δίαιτας στην υγεία είχαν την τάση να αντιμετωπίζουν με τον ίδιο τρόπο όλα τα φυτικά τρόφιμα, ενώ στην πραγματικότητα οι διαφορές είναι πλέον εμφανείς, άρα οι επιλογές των χορτοφάγων θα πρέπει να είναι πολύ πιο προσεγμένες.

Με πληροφορίες από τον βρετανικό Independent

Διάσημοι χορτοφάγοι

Ariana Grande

Paul McCartney

Ellen DeGeneres

Morrissey