Του Γιάννη Γορανίτη/Liberal.gr

Αν υπάρχει ένα αντικείμενο που έχουμε σχεδόν πάντα μαζί μας εκτός σπιτιού, δεν είναι άλλο από το πορτοφόλι. Μέχρι τουλάχιστον να εισβάλει στη ζωή μας το κινητό τηλέφωνο, που διεκδικεί τα πρωτεία. Σε αντίθεση όμως με το κινητό, το πορτοφόλι δεν έχει εξελιχθεί ούτε κατ’ ελάχιστο. Πώς θα μπορούσε άλλωστε;

Η ιταλική Lucca Bozzi έχει αντίθετη άποψη, την οποία μοιάζουν να συμμερίζονται χιλιάδες καταναλωτές, οι οποίοι έσπευσαν να χρηματοδοτήσουν την ιδέα μέσω της καμπάνιας στο Indigogo, ώστε να το αποκτήσουν πρώτοι. Πλέον, το Solar Wallet, το πρώτο έξυπνο πορτοφόλι, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, είναι διαθέσιμο για κάθε ενδιαφερόμενο.

Μοιάζει με ένα κλασικό πορτοφόλι για τα χρήματα και τις κάρτες σας. Αν όμως το κοιτάξετε πιο προσεκτικά, θα διαπιστώσετε ότι είναι σαφώς πιο εξελιγμένο. Μόλις διαβάσετε και τις πρόσθετες λειτουργίες του, θα διαπιστώσετε ότι δικαιούται να (αυτό)αποκαλείται «έξυπνο».

Ηλιακή φόρτιση

Τι καθιστά όμως έξυπνο ένα πορτοφόλι; Κατ’ αρχάς έχει τη δυνατότητα να φορτίζει μέσω ενός διακριτικού USB καλωδίου όλες (σχεδόν) τις φορητές συσκευές σας, καθώς διαθέτει υποδοχές για USB-C, Micro-USB και Apple Lightning.

Το χαρακτηριστικό της εν κινήσει φόρτισης ενδέχεται να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο για όσους ξεχνούν να φορτίσουν το κινητό τους ή λείπουν πολλές ώρες από το σπίτι και δεν θέλουν να κουβαλάνε διαρκώς ένα επιπλέον gadget, όπως ο φορτιστής ή το power bank.

Προκειμένου να ανταποκριθεί στις «έξυπνες» προδιαγραφές του, αντλεί ενέργεια είτε από τον ήλιο, είτε από το USB. Ο κατασκευαστής του υπόσχεται ότι με μία πλήρη φόρτιση αντέχει για 10 ώρες συνεχόμενης φόρτισης άλλων συσκευών, χάρη στη χωρητικότητα των 50 mA (40% πιο αποδοτική σε σύγκριση με τα συμβατικά ηλιακά πάνελ). Στις σχετικές φωτογραφίες πάντως, το ηλιακό πάνελ φαίνεται ιδιαίτερα μικρό, σε αντίθεση με αντίστοιχες υλοποιήσεις φορητών φορτιστών, και γι’ αυτό διατηρούμε επιφυλάξεις αν πληροί την ονομαστική χωρητικότητα και τους διαφημιζόμενους χρόνους φόρτισης.

Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζεται η λειτουργία του που κάνει τη διαφορά:

Με δυνατότητα εντοπισμού θέσης

Η πιο ενισχυμένη έκδοση θα είναι μεν ακριβότερη, αλλά θα προσφέρει την ιδιαίτερα χρήσιμη λειτουργία εντοπισμού μέσω RFID. Τοποθετώντας μια απλή συμβατή κάρτα (διαστάσεων πιστωτικής) στην αντίστοιχη υποδοχή, έχετε τη δυνατότητα γεωγραφικού εντοπισμού του πορτοφολιού σε περίπτωση απώλειας.

Η έκδοση με τη λειτουργία εντοπισμού θέσης στοιχίζει €200, ενώ η «βασική» έκδοση με το ενσωματωμένο πάνελ για ηλιακή φόρτιση κοστίζει €175.

Αμφότερα τα πορτοφόλια πάντως της Lucca Bozzi είναι φτιαγμένα από χειροποίητο δέρμα Nappa, ώστε να είναι μαλακά, ιδιαίτερα ανθεκτικά, αλλά και να παραμένουν ελαφριά και λεπτά.

Συμπερασματικά, το έξυπνο πορτοφόλι είναι μια αρκετά πρωτότυπη υλοποίηση και έχει όλα τα φόντα να επιτύχει εμπορικά αν πλασαριστεί σωστά. Εξίσου πιθανό είναι όμως να αποτύχει, επειδή είναι πανεύκολο να αντιγραφεί.

Περισσότερες πληροφορίες στο site της Lucca Bozzi.