• Βάζουμε τις πατάτες σε μια μεγάλη κατσαρόλα με κρύο, αλατισμένο νερό, ανάβουμε το μάτι της κουζίνας και περιμένουμε να έρθει το νερό σε βρασμό.
  • Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τις πατάτες για 10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν αλλά να διατηρούν το σχήμα τους. Δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι.
  • Στραγγίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε στη μέση κατά μήκος.
  • Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι μαζί με 1 κ.σ. βούτυρο, σε μέτρια φωτιά.
  •  Μόλις αρχίσει να αφρίζει το βούτυρο, προσθέτουμε τις πατάτες με την κομμένη πλευρα προς τα κάτω και τις αφήνουμε έτσι για 5 λεπτά, μέχρι να  πάρουν ένα ωραίο χρυσό χρώμα. Δεν τις γυρίζουμε.
  • Προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο, το σπανάκι, την κάπαρη, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού.
  • Ανακατεύουμε για μερικά λεπτά, μέχρι να μαραθεί το σπανάκι και ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
  • Για το σερβίρισμα θρυμματίζουμε από πάνω τη φέτα με τα χέρια μας και ρίχνουμε τη φρέσκια ρίγανη.
  • Ακης Πετρετζίκης