Με τους επαναλαμβανόμενους καύσωνες  και την ξηρασία, η Ιταλία διανύει περίοδο σοβαρής κρίσης. Τα δύο τρίτα της αγροτικής περιοχής της χώρας έχουν πληγεί από την ξηρασία και ο προβληματισμός στην κυβέρνηση είναι τεράστιος. Σε δύο περιοχες στα βόρεια της χώρας οι αρχές έχουν προχωρήσει σε κατάσταση έκτατης ανάγκης, ενώ οι αρχές άλλων δέκα περιοχών έχουν ζητήσει κάτι ανάλογο από το υπουργείο. Κάτω από αυτές τις συνθήκες ο Παπας Φραγκίσκος δεν θα μπορούσε να παραμείνει αδιάφορος. Ετσι,λοιπόν έδωσε εντολή να κλείσει η παροχή νερού προς τις βρύσες και τα συντριβάνια που βρίσκονται εντός της δικαιοδοσίας του Βατικανού και κυρίως γύρω από τον `Αγιο Πέτρο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Il Messaggero, η απόφαση για οκτάωρη διακοπή της παροχής νερού στην Αιώνια Πόλη, που επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ από την επόμενη Παρασκευή, θα αναθεωρηθεί και τα σπίτια τα ξενοδοχεία και οι εμπορικές επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να υδροοτούνται κανονικά μέχρι νεωτέρας.bernini fountain at st peters square

Στη συνέχεια, θα επανεξετασθεί το όλο θέμα, και αν το φαινόμενο της λειψυδρίας δεν έχει μειωθεί, τότε μπορεί να υιοθετηθούν έκτακτα μέτρα, με ανά διαστήματα διακοπές της υδροδότησης, ιδίως στις βόρειες συνοικίες της πρωτεύουσας.