Την Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 61.5 εκ. ψηφοφόροι θα εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους στη Bundestag. Από τα αποτελέσματα θα δούμε ποια τελικά κόμματα θα σχηματίσουν έναν κυβερνητικό συνασπισμό και θα αναδείξουν τον καγκελάριο. Το γερμανικό εκλογικό σώμα, περιλαμβανομένων και των Γερμανών που ζουν στο εξωτερικό, ψηφίζει μια φορά κάθε τέσσερα χρόνια και οι εκλογές αποτελούν έναν από τους πυλώνες του γερμανικού συντάγματος. Οφείλουν να είναι καθολικές, ελεύθερες, άμεσες, δίκαιες και η ψήφος μυστική.

_____________________________________________________________ BallotshalfΔύο ψήφοι

Στη Γερμανία ο ικανός για ψήφο πολίτης έχει δύο ψήφους. (Οσοι πολίτες είναι τουλάχιστον 18 ετών έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι). Η πρώτη είναι για τον υποψήφιο του κόμματος στην περιφέρεια και η δεύτερη για το κόμμα επιλογής από την εθνική λίστα. Ο αριθμός των εδρών τις οποίες ένα κόμμα θα έχει στη Βουλή καθορίζεται από τον αριθμό των έγκυρων ψήφων της δεύτερης κατηγορίας ψηφοφορίας. Για παράδειγμα, αν ένα κόμμα συγκεντρώσει το 35% των δεύτερων ψήφων, τότε καταλαμβάνει και το 35% των βουλευτικών εδρών του επόμενου Κοινοβουλίου. Με τη δεύτερη ψήφο τους οι ψηφοφόροι κρίνουν εν τέλει τον συσχετισμό δυνάμεων στην Bundestag. Όταν είναι σαφές πόσες έδρες έχει κερδίσει κάθε κόμμα μέσω της δεύτερης ψήφου, αυτές κατανέμονται στους υποψηφίους από τις λίστες των κρατιδίων.

PostersSchulzMerkel

Υποψήφιοι

Στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου μετέχουν 4.828 υποψήφιοι εκ των οποίων 1.400 είναι γυναίκες. Συνολικά 885 υποψήφιοι κατεβαίνουν μόνο για την περιφέρεια, 2.269 υποψήφιοι είναι στην εθνική λίστα και 1674 είναι και στη λίστα για την περιφέρεια και στην εθνική.

PartiesΚόμματα

42 κόμματα μετέχουν στις φετεινές εκλογές, περισσότερα από κάθε άλλη φορά. Περιλαμβάνονται τα δύο μεγάλα κόμματα – Χριστιανοδημοκράτες και οι εταίροι τους χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας (CDU) και το Σοσιαδημοκρατικό κόμμα (SPD) – και σχετικά νέα, μικρότερα κόμματα,όπως αυτό των Πειρατών, το Κόμμα της Αλλαγής, των Χορτοφάγων και το Ανεξάρτητο κόμμα της Δημοκρατίας των Πολιτών.

BundestagDistributionΚατανομή εδρών στη Βουλή

Από τις 598 έδρες της Bundestag, οι μισές προέρχονται από το δεύτερο σκέλος της ψηφοφορίας και οι άλλες μισές από την άμεση εκλογή των υποψηφίων στις 299 περιφέρειες (πρώτη ψήφος. Εξαιρετικά σύνθετη γίνεται η κατάσταση όταν κάποιο κόμμα κερδίζει σε ένα κρατίδιο περισσότερες απευθείας έδρες συγκριτικά με το ποσοστό που συγκεντρώνει από τις δεύτερες ψήφους (γενικό εκλογικό ποσοστό). Σε τέτοια περίπτωση το Κοινοβούλιο διευρύνεται. Ο συνολικός αριθμός των βουλευτών αυξάνεται, διότι οι έδρες που κερδήθηκαν μέσω της απευθείας εκλογής (πρώτη ψήφος) διατηρούνται. Προκειμένου να εξισορροπηθούν αυτές οι λεγόμενες «πλεονασματικές έδρες», χορηγούνται στα υπόλοιπα κόμματα κάποιες πρόσθετες έδρες.

Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση είχαν συμφωνήσει το 2012 επί της συγκεκριμένης διαδικασίας. Το μειονέκτημά της είναι ότι μέσω αυτής το Κοινοβούλιο μπορεί να μεγαλώσει δραστικά. Σήμερα βρίσκεται υπό συζήτηση να τεθεί όριο στον αριθμό των εδρών. Η νυν γερμανική Βουλή μετρά συνολικά 630 βουλευτές.

 Το ποσοστό του 5%

Τα κόμματα για να έχουν δικαίωμα εκπροσώπησης στη Βουλή θα πρέπει να συγκεντρώσουν ποσοστό 5% των ψήφων ή να κερδίσουν τρεις αμέσες ψηφοφορίες. Στόχος της συγκεκριμένης διάταξης του 5% είναι να αποτραπεί  κατακερματισμός του πολιτικού τοπίου αντίστοιχος με εκείνον που υπήρξε τη δεκαετία του 1920 και καθιστούσε εξαιρετικά δύσκολο τον σχηματισμό σταθερών κυβερνήσεων πλειοψηφίας.

     Bundestag

  • Christian Democratic Unions of Germany  / Christian Social Union in Bavaria
  • Social Democratic Party of Germany
  • Alliance 90/The Greens
  • Alternative for Germany
  • The Left
  • Free Democratic Party

 

CoaltioncolorsΚυβερνήσεις συνεργασίας

 Το γερμανικό εκλογικό σύστημα έτσι όπως είναι δομημένο καθιστά αρκετά δύσκολο το σχηματισμό κυβέρνησης μόνον από ένα κόμμα. Αυτό συνέβη μια και μοναδική φορά σε διάστημα 56 χρόνων. Συνήθως λειτουργεί το σύστημα της συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων, κάτι που είναι συχνά χρονοβόρο. Πάντως προεκλογικά τα κόμματα αφήνουν να διαφανούν οι προθέσεις τους μετεκλογικά, ώστε και ο ίδιος ο ψηφοφόρος να έχει μια εικόνα του τί θα επακαλουθήσει.

ChancellorElection

Εκλογή καγκελαρίου

 Ο καγκελάριος της Γερμανίας εκλέγεται από τη Bundestag. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, κανένα κόμμα δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.Ετσι τα κόμματα προχωρούν σε συνασπισμούς ώστε να καταστεί δυνατή η εκλογή καγκελαρίου και να υπάρξει αποτελεσματική διακυβέρνηση της χώρας.