Τον Οκτώβριο του 1839, ο Robert Cornelius φωτογραφήθηκε έξω από το οικογενειακό κατάστημα του. Το αποτέλεσμα αυτής της φωτογραφικής μεθόδου ήταν η εικόνα – πορτραίτο ενός άνδρα με σταυρωμένα τα χέρια και μαλλί ακατάστατο. (κεντρική φωτο). Λογικά αυτή η φωτογραφία θα μπορούσε να θεωρηθεί η πρώτη selfie στην ιστορία.

Ο Cοrnelius είχε δύο φωτογραφικά στούντιο στις ΗΠΑ από το 1841 έως το 1843, αλλά καθώς η τέχνη της φωτογραφίας μεγάλωνε και άνοιγαν καινούργια στούντιο, ο Cornelius επέστρεψε στην οικογενειακή επιχείρηση φυσικού αερίου.

Το ντεμπούτο της φορητής φωτογραφικής μηχανής Kodak Brownie το 1900 οδήγησε στο να διαδοθεί περισσότερο η τεχνική της φωτογραφικής αυτοπροσωπογραφίας. Η μέθοδος ήταν συνήθως μέσω του καθρέφτη.

anastasia nikolaevna708Η μεγάλη Δούκισσα Αναστασία Νικολάεφνα της Ρωσίας, στην ηλικία των 13 ετών, ήταν ένας από τους πρώτους εφήβους που πήρε τη δική της εικόνα χρησιμοποιώντας έναν καθρέφτη για να στείλει σε ένα φίλο το 1914.

Στην επιστολή που συνοδεύει τη φωτογραφία έγραψε: εικόνα του εαυτού μου κοιτάζοντας τον καθρέφτη. Ήταν πολύ δύσκολο καθώς τα χέρια μου τρέμουν »

Ο όρος “selfie” συζητήθηκε από τον φωτογράφο Jim Krause το 2005, αν και οι φωτογραφίες στο genre selfie προηγούνται της ευρείας χρήσης του όρου. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, πριν γίνει το Facebook κυρίαρχο διαδικτυακό κοινωνικό δίκτυο, τέτοιες φωτογραφίες ήταν πολύ συνηθισμένες στο MySpace. Ωστόσο, η συγγραφέας Kate Losse αναφέρει ότι μεταξύ του 2006 και του 2009 (όταν το Facebook έγινε πιο δημοφιλές από το MySpace), το “MySpace pic” (συνήθως μια ερασιτεχνική φωτογράφηση του εαυτού μας συχνά μπροστά από έναν καθρέφτη μπάνιου) έγινε μια ένδειξη κακής γεύσης για τους χρήστες του νέουκοινωνικού δικτύου,Facebook.

Buzz Aldrin EVA SelfieΟ αστροναυτής Aldrin, σύμφωνα με δημοσίευμα της HuffingtonPost.com, έγινε ο δεύτερος άνδρας που πάτησε στο φεγγάρι το 1969. Αλλά ήταν το 1966 που τράβηξε αυτή τη φωτογραφία μόνος του κατά τη διάρκεια μιας …βόλτας στο διάστημα με την αποστολή Gemini 12 (Επισήμως Gemini XII).  Πόσταρε τη φωτογραφία του στο WhoSay page  στις 24 Απριλίου, γράφοντας : “ΝΑΣΑ πιστεύω ότι μπορώ να διεκδικήσω την πρώτη σέλφι από το διάστημα”

 αρχείο λήψης 3 3Το αγγλικό λεξικό της Οξφόρδης επέλεξε τη “selfie”  ως τη λέξη του 2013 καθώς ήταν αυτή που χρησιμοποιείτο πάρα πολύ συχνά κατά τη διάρκεια των μηνών εκείνου του χρόνου. Σήμερα, πολλοί διατείνονται ότι η “selfie” έχει δημιουργήσει εθισμό στους χρήστες και συγκαταλέγεται μεταξύ των ψυχολογικών ασθενειών!

Οπότε, ας το σκεφτούμε καλύτερα. Θα ήταν ίσως προτιμότερο να καταφεύγουμε όλο και λιγότερο σε selfie, ώστε ούτε επικίνδυνους εθισμούς να αποκτήσουμε, ούτε να μας τρέχουν σε ψυχολόγους.