Τα ερείπια της Τροίας είναι μισή ώρα δρόμος με το αυτοκίνητο από το Τσανάκαλε, μια πόλη στη βορειοδυτική Τουρκία, στα Δαρδανέλλια, κοντά στη χερσόνησο της Καλλίπολης. Εκεί, στο λόφο Χισαρλίκ βρίσκονται τα ερείπια 10 πόλεων, Τροία 1 έως Τροία 10, των οποίων η χρονολόγηση πηγαίνει πίσω μέχρι το 3.000 π.Χ.

Παρά τις σημαντικές αυτές ανακαλύψεις, άγνωστος παραμένει ο τόπος όπου διεξήχθη ο τρωικός πόλεμος. Τα τελευταία δύο χρόνια, ένα μεγάλο μέρος των ανασκαφών έχει εστιάσει σε μια περιοχή απέναντι από τη νότια πύλη της Τροίας 6, που χρονολογείται το 1.300 π.Χ. και είναι η κυρία είσοδος στην αρχαία ακρόπολη. Μερικά μέτρα από την πύλη, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν δρόμο της ύστερης εποχής του Χαλκού και τα ερείπια ενός σπιτιού, τα οποία δείχνουν την ύπαρξη ενός εκτεταμένου οργανωμένου δικτύου κτισμάτων πέρα από τα τείχη της πόλης.

Ο Rüstem Aslan, επικεφαλής αρχαιολόγος, και η ομάδα του αναζητούν στην περιοχή αυτήν έξω από την πύλη σημάδια βίαιης σύγκρουσης, τα οποία θα καταδεικνύουν ότι εκεί έλαβε χώρα ο τρωικός πόλεμος, όπως αναπαραστάθηκε στην Ιλιάδα.

Για τον Rüstem Aslan και τους άλλους αρχαιολόγους, τα ομηρικά έπη έχουν ιστορικό πυρήνα, ο οποίος μπορεί να αποκαλυφθεί με τις ανασκαφές, μια προσεχτική μελέτη της γραμματείας και των κειμένων από την αυτοκρατορία των Χετταίων που συνυπήρχε με την Τροία και κατέρρευσε στο τέλος της εποχής του Χαλκού.

Ας σημειωθεί ότι η περιοχή αυτή για πρώτη φορά θεωρήθηκε ως πιθανός τόπος διεξαγωγής του πολέμου, στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, πρώτον από τον βρετανό Frank Calvert και στη συνέχεια από τον γερμανό Heinrich Schliemann.

Οι ανασκαφές θα συνεχιστούν το 2018 «σε μια εκτεταμένη περιοχή και θα προσπαθήσουμε να καταλάβουμε το τελευταίο επίπεδο που έχει καταστραφεί έξω από την ακρόπολη. Τι συνέβη, πώς συνέβη και πότε συνέβη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Aslan.

Πηγή: Guardian