Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων πραγματοποίησε για τρίτη συνεχή φορά υποβρύχιες ανασκαφές στο ναυάγιο των Αντικυθήρων, στο σημείο που μας έδωσε τον περίφημο μηχανισμό.

Η έρευνα κράτησε από τις 4 μέχρι 20 Σεπτεμβρίου και βρέθηκαν πολλά νέα ευρήματα με σημαντικότερο ένα μεγάλο χάλκινο δεξί χέρι αγάλματος. Αξιοσημείωτο είναι ότι ανάμεσα στα χάλκινα ευρήματα συγκαταλέγεται δισκοειδές αντικείμενο, πολύ οξειδωμένο, με τέσσερις διάτρητες αποφύσεις, πάνω στο οποίο, όπως έδειξε η ραδιογραφία, υπάρχει παράσταση ζώου, πιθανόν βοοειδούς.nauagio antikuthirwn 4.w l

Η έρευνα αυτή του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και η χρηματοδότηση της έγινε από πόρους που εξασφάλισε ο Δρ. Β. Foley που συνεργάζεται με το ΥΠΠΟ και διέθεσε διά μέσου του Πανεπιστημίου του Lund ή διά μέσου της μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Αργώ. Την έρευνα υποστήριξαν η ελβετική εταιρεία Hublot, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, το Swordspoint Foundation, η Autodesk, η ΟΤΕ-COSMOTE, και η Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων.

Δείτε το πρότζεκτ “Η Επιστροφή στα Αντικύθηρα” που είναι μια συνέργεια του ΥΠΠΟ και της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων καθώς και το βίντεο που γυρίστηκε για τις ανάγκες της επικοινωνίας του πρότζεκτ.

Πηγή, #Fact