Το βακτήριο της χολέρας ανιχνεύθηκε στα πρώτα δείγματα, σε νερά του υπογείου της αποθήκης τροφίμων του Νοσοκομείου “Έλενα Βενιζέλου”, ενώ όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ παρά τις διαμαρτυρίες του σωματείου η Διοίκηση δεν αποκατέστησε τη βλάβη.

Από την Επιτροπή Λοιμώξεων του Νοσοκομείου, έγινε καλλιέργεια δείγματος του νερού που τρέχει από την αποθήκη τροφίμων -εδώ και 6 μήνες, όπως υποστηρίζουν τα μέλη της ΠΟΕΔΗΝ- ενώ στα πρώτα δείγματα ανιχνεύθηκε το βακτήριο της χολέρας.

«Η χολέρα είναι μία βακτηριακή νόσος που μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω του μολυσμένου νερού και των κοπράνων. Η νόσος συναντάται σε χώρους κακής υγιεινής. Η νόσος μπορεί να αποβεί μοιραία για τον άνθρωπο μέσα σε λίγες ώρες από την εκδήλωση των συμπτωμάτων», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ.

«Πόσες φορές έχουμε αναφερθεί στην κακή κτιριακή κατάσταση του Νοσοκομείου Έλενας Βενιζέλου. Για τα χαλασμένα κλιματιστικά που τρέχουν νερά. Για τους διαλυμένους τοίχους και τα μπάνια».

Τέλος, σημειώνεται ότι είναι άμεση η ανάγκη λήψης μέτρων καθώς κινδυνεύουν γυναίκες, παιδιά, εργαζόμενοι.

Η απάντηση του Υπουργείου Υγείας

 Την είδηση για την εύρεση παθογόνων μικροοργανισμών στην τροφοαποθήκη του υπογείου του νοσοκομείου, επιβεβαίωσε με ανακοίνωση που εξέδωσε, το Υπουργείο Υγείας και ο Διοικητής του μαιευτηρίου “Ελενα”, κ.Δημήτρης Βεζυράκης, αν και οι αρμόδιοι υποστηρίζουν ότι αναμένονται οι απαντήσεις κι άλλων μικροβιολογικών εξετάσεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το θέμα χειρίζεται η Επόπτρια Δημόσιας Υγείας και έχει ενημερωθεί και το ΚΕΔΥ:

«Στις 05-10-2017 η Επόπτρια Δημόσιας Υγείας έστειλε προς έλεγχο στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου, δείγματα τα οποία έλαβε από συγκεντρωμένα ύδατα στην αποθήκη ξηράς τροφής που βρίσκεται στο Α΄ Υπόγειο του κτιρίου Α΄. Τα ύδατα διέρρευσαν στην αποθήκη από το δάπεδο του γειτνιάζοντος χώρου του ηλεκτρικού υποσταθμού.

Η βοήθεια του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου ζητήθηκε για μια πρώτη εκτίμηση της μικροβιολογικής σύστασης του δείγματος. Το εργαστήριο, αναρμόδιο για έλεγχο υδάτων, έκανε μόνο ποιοτική καλλιέργεια και όχι ποσοτική η οποία γίνεται στα εξουσιοδοτημένα κέντρα (ΚΕΔΥ- Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας).
Για τα αποτελέσματα (ανεύρεση δυνητικά εντεροπαθογόνων μικροοργανισμών), ενημερώθηκαν άμεσα, στις 13-10-2017, η Επόπτρια Δημόσιας Υγείας, η Διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας, η Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και η Διοίκηση του Νοσοκομείου, οι οποίοι και αποφάσισαν το σφράγισμα της αποθήκης.

Άμεσα επίσης, ζητήθηκε η έκτακτη συνδρομή του ΚΕΔΥ, το οποίο δέχθηκε να τους σταλεί δείγμα για πλήρη έλεγχο. Τα αποτελέσματα αναμένονται την Παρασκευή 20-10-2017. Μέχρι τότε, ο χώρος έχει σφραγιστεί και η Τεχνική Υπηρεσία έχει αναλάβει την αντιμετώπιση του προβλήματος των συγκεντρωμένων υδάτων, λαμβάνοντας ατομικά μέτρα προστασίας που υποδεικνύονται από την Επόπτρια Δημόσιας Υγείας και την Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων».

Related Post