Πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ διεκδικεί την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου στο Κόσοβο

Πρόταση ενδιαφέροντος του Αμερικανού στρατηγού Ουέσλι Κλαρκ μέσω της “Envidity Energy”

Η εταιρία “Envidity Energy” η οποία διευθύνεται από τον Αμερικανό στρατηγό Ουέσλι Κλαρκ κατέθεσε πρόταση ενδιαφέροντος για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου του Κοσόβου και αναμένει την έγκριση της κυβέρνησης.

Ο Ουέσλι Κλάρκ διετέλεσε στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ για την Ευρώπη, την περίοδο 1997-2000 και ήταν επικεφαλής της αεροπορικής εκστρατείας κατά της Γιουγκοσλαβίας που διήρκησε 79 ημέρες και είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση των σερβικών δυνάμεων, τον Ιούνιο του 1999, από το Κόσοβο.

Η εταιρία του δραστηριοποιείται στον ενεργειακό τομέα και έχει παρουσία στο Κόσοβο από το 2013 όταν και κατέθεσε για πρώτη φορά πρόταση ενδιαφέροντος. Μέχρι σήμερα ωστόσο, δεν έχει εγκριθεί εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας στο Κόσοβο.

Προχθές ο Αμερικανός στρατηγός δήλωσε, από το Μαυροβούνιο όπου συμμετείχε σε συνέδριο για την ασφάλεια, ότι η νέα κυβέρνηση του Ράμους Χαραντινάι, ασχολείται με το θέμα και αναμένει να ολοκληρωθεί σύντομα η διαδικασία έγκρισης. Η πρότασή που κατέθεσε η εταιρία “Envidity Energy”, περιλαμβάνει την αεριοποίηση του υπόγειου άνθρακα με τεχνολογικές μεθόδους που επιτρέπουν την παραγωγή συνθετικού πετρελαίου (ντίζελ) μέσω της χρήσης προηγμένων τεχνολογιών. Η εκτίμηση είναι ότι σε πρώτη φάση θα παράγονται 1.200 βαρέλια ημερησίως και σταδιακά η παραγωγή θα φτάσει τα 20.000 βαρέλια. Η αρχική επένδυση θα είναι 15 εκατομμύρια δολάρια ενώ συνολικά θα ανέλθει σε πέντε δισεκατομμύρια δολάρια.

Μονοπωλιακό καθεστώς 

Σύμφωνα με τον Τύπο της Πρίστινας αυτό που προκαλεί ανησυχία σε πολιτικούς και οικονομικούς φορείς είναι το γεγονός ότι η εταιρία του Κλαρκ ζητάει την εκμετάλλευση του υπεδάφους στα 3/4 της επικράτειας του Κοσόβου, γεγονός που θα της εξασφαλίσει μονοπωλιακό καθεστώς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

——–

Στρατηγική η θέση του Κοσσυφοπεδίου

Σε μια βρετανικής προελεύσεως συνοπτική ιστορία του Κοσσυφοπεδίου από τον συγγραφέα και αναλυτή Νόελ Μάλκολμ αναφέρεται:«Η πραγμάτευση του θέματος ξεκινά από τη διερεύνηση της γεωγραφικής θέσης του Κοσσυφοπεδίου, θέσης στρατηγικής που αποτελεί και την αιτία της διεκδίκησής του.

Σε όλη τη μακρά ιστορία της Βαλκανικής η κατοχή του Κοσσυφοπεδίου εξασφάλιζε την επιτυχία είτε των από Βορρά προς Νότο στρατιωτικών επιχειρήσεων είτε αντιστρόφως. Επιπλέον ήταν περιοχή πλούσια σε ορυκτά (κυρίως σε άργυρο και μόλυβδο) και είχε αποκτήσει οικονομικό ενδιαφέρον από την εποχή κιόλας των Ρωμαίων.».

Κόσοβο: «περιοχή κλειδι»

Η γη των 13,5 δις

Η περιοχή του Κσσόβου έρχεται πέμπτη σε αποθέματα λιγνίτη στον κόσμο. Αδιαμφισβήτητα, το γεγονός αυτό (ακόμα κι από μόνο του) καθιστά το Κόσσοβο «περιοχή κλειδί» στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης (αφού επιπλέον δίπλα από το Κόσσοβο περνάνε οι σημαντικότεροι αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου που κατασκευάζονται στα Βαλκάνια) και πραγματικό χρυσωρυχείο για τους διεθνείς κολοσσούς της παραγωγής ενέργειας.

Εκτός από ενεργειακό χρυσωρυχείο, όμως, το Κόσσοβο είναι και πραγματικό χρυσωρυχείο. Χρυσός, άργυρος, νικέλιο, χρώμιο, μόλυβδος και άλλα μέταλλα βρίσκονται σε αφθονία στο υπέδαφός του. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι τη δεκαετία του 1980 στην περιοχή εξορυσσόταν το 70% του ορυκτού πλούτου της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας.

Το 2005, η παγκόσμια τράπεζα ανακοίνωσε μετά από έρευνα, ότι το υπέδαφος του Κοσσυφοπεδίου αξίζει 13,5 δις ευρώ. Επιπλέον, αποτελέσματα έρευνας που δόθηκαν πριν λίγο καιρό στη δημοσιότητα φανερώνουν ότι τα αποθέματα της χώρας σε χρυσό, νικέλιο και χρώμιο είναι μεγαλύτερα απ’ όσο υπολογίζονταν μέχρι πρόσφατα. Είναι, λοιπόν, να μην ανοίγει η όρεξη των πολυεθνικών με τέτοιες «ευκαιρίες επενδύσεων»;

Ολα για πούλημα

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και κάτω από το αμφίβολο «προσωρινό» καθεστώς της περιοχής, πρώτο μέλημα της ΝΑΤΟϊκής διοίκησης στο Κόσσοβο ήταν η προώθηση και προστασία των ξένων (κυρίως αμερικάνικων) επενδύσεων στην περιοχή. Επίσημο νόμισμα της περιοχής κηρύχτηκε το γερμανικό μάρκο, το οποίο αντικαταστάθηκε αργότερα με το ευρώ, ενώ δόθηκαν και ειδικές εγγυήσεις για τις αμερικάνικες επενδύσεις.

Η UNMIK αναλαμβάνοντας ρόλο δημοπράτη ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή τις προσπάθειες να ιδιωτικοποιήσει τα ορυχεία της περιοχής, καθώς και άλλες μέχρι τότε δημόσιες επιχειρήσεις (τηλεπικοινωνίες, σιδηρόδρομοι, ταχυδρομεία κ.α.) συστήνοντας, μάλιστα, ειδική υπηρεσία που θα το αναλάβει (Kosovo Trust Agency – KTA). Σήμερα, η KTA προκηρύσσει το 30ο κύμα ιδιωτικοποιήσεων και φιλοδοξεί να πιάσει το στόχο που έχει οριστεί για την ιδιωτικοποίηση του 90% των δημόσιων επιχειρήσεων στην περιοχή. Μάλιστα, σε σχετικό φυλλάδιο, στο οποίο προωθούνται οι «μπίζνες στα Βαλκάνια», το Κόσσοβο διαφημίζεται σαν μια «φιλική» προς τους επενδυτές περιοχή με απλές διαδικασίες, μικρούς φόρους και… ευέλικτο εργατικό δυναμικό.

Κι όλα αυτά σε μια από τις πιο «προικισμένες» περιοχές της Ευρώπης, όπου ζει ένας από τους φτωχότερους λαούς. Οι αντιδράσεις του Κοσσοβάρικου λαού στα σχέδια εκποίησης του ορυκτού πλούτου της περιοχής, που εκφράστηκαν με διαδηλώσεις, απεργίες και καταλήψεις των ορυχείων της Τρέπτσα, αντιμετωπίστηκαν με δακρυγόνα και σφαίρες από τα ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα, που υποτίθεται ότι βρίσκονται εκεί «για την ασφάλεια των Κοσσοβάρων».