Τα δημοσιονομικά στο επίκεντρο της τρίτης αξιολόγησης που ξεκινά σήμερα

Μετά τις 3 το μεσημέρι σήμερα στο Χίλτον αρχίζουν οι συζητήσεις της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών για την τρίτη και ίσως δυσκολότερη αξιολόγηση των τελευταίων ετών. Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να δικαιολογήσει την ανάγκη διανομής κοινωνικού μερίσματος και να δηλώσει από πού σκοπεύει να αντλήσει τα αναγκαία κονδύλια.

Οπως όλα δείχνουν, τα δημοσιονομικά και η πορεία εκτελεσης του προϋπολογισμού θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων με την τρόικα και τον επικεφαλής, αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη,χωρίς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Οι επαφές αναμένεται να διαρκέσουν τουλάχιστον έως το τέλος της εβδομάδας.

«Επισκόπηση 2017 – προοπτική 2018» αναφέρει το επίσημο πρόγραμμα για την 1η ημέρα.

Αυτό είναι και ένα από τα πιο δύσκολα θέματα σε αυτό τον γύρο αξιολόγησης καθώς κρίνεται τόσο το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων μέσα στο 2018 όσο και το αν θα ανάψει το πράσινο φως από τους θεσμούς για την διανομή του έκτακτου μερίσματος στην οποία θέλει να προχωρήσει η κυβέρνηση επικαλούμενη την υπεραπόδοση στην εκτέλεση του προϋπολογισμού κατά τη φετινή χρονιά.

Το να συμφωνηθεί ότι ο προϋπολογισμός κλείνει με πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ είναι το ένα τμήμα της μάχης που θα δοθεί με τους δανειστές. Το άλλο έχει να κάνει με τον τρόπο κατανομής της όποιας υπεραπόδοσης συμφωνηθεί. Οι δανειστές αναμένεται να ζητήσουν να τηρηθεί κατά γράμμα η συμφωνία και το όποιο ποσό θα διατεθεί και για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και για το γέμισμα του «κουμπαρά ασφαλείας» για την εξυπηρέτηση του χρέους αλλά και για την οικονομική ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων που έχουν ενταχθεί στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Οι θεσμοί έχουν διαμηνύσει ότι φέτος η απόφαση θα ληφθεί μετά από διαβούλευση των δύο πλευρών και κοινή απόφαση τόσο για το ύψος όσο και για τους δικαιούχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μία «υβριδική πρόταση» για τη διανομή της υπεραπόδοσης του φετινού προϋπολογισμού. Το μεγαλύτερο μέρος της να αξιοποιηθεί όπως ορίζει το μνημόνιο, αλλά να επιτραπεί στην κυβέρνηση να δώσει ένα ποσό εφάπαξ παροχή, κατά την περσινή πρακτική.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε το πρωί ότι η τρίτη αξιολόγηση δεν περιλαμβάνει νέα δημοσιονομικά μέτρα και επανέλαβε ότι όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα δοθεί κοινωνικό μέρισμα ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Τα κριτήρια θα αποφασιστούν μέσα στο Νοέμβριο.

Για την περικοπή των επιδομάτων που προβλέπει η τρίτη αξιολόγηση, ο κ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για ένα συνολικό εξορθολογισμό της κοινωνικής πολιτικής. Σημείωσε πως τα επιδόματα θα περάσουν στο κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης και θα πηγαίνουν εκεί που πρέπει.