`Αλλο περικοπή, άλλο προσαρμογή, άλλο εξορθολογισμός
Το καλό με τον Σύριζα είναι ότι παρέχει την ευκαρία στους έλληνες να εμπεδώσουν έννοιες που τους διαφεύγουν ή αν δεν τους διαφεύγουν, δεν τους έχουν δώσει την ανάλογη βαρύτητα. Βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όπως και το επιτελείο του.  Από τα Γιάννενα όπου βρέθηκε τις προάλλες ο κ. Τσίπρας – στο 5ο Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο για την Ήπειρο – άδραξε την ευκαρία να καταγγείλει όλα τα  fake news  που κυκλοφορούν και μαζί τους δημοσιογράφους και την αντιπολίτευση που σκαρφίζονται πράγματα μακράν της αλήθειας. «Καθημερινά, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο πακέτο πλαστών ειδήσεων (fake news)» δήλωσε ο πρωθυπουργός.
«Πότε διαβάζουμε για κατάρρευση των εσόδων, πότε ότι θα μας μαλώσουν για το πώς θα μοιράσουμε το υπερπλεόνασμα, πότε ότι υπάρχει πρόβλημα με την υποδόση των 800 εκατ. ευρώ, πότε ότι η γ’ αξιολόγηση τινάζεται στον αέρα» είπε ο Αλ. Τσίπρας. Οπως υποστήριξε «συνήθως διαψεύδονται μια ημέρα μετά τα πρωτοσέλιδα. Η χώρα βρίσκεται σε πολύ καλύτερο σημείο από κάθε άλλη φορά».
 Δανειζόμαστε μερικές προτάσεις από άρθρο του Γιάννη Πρετεντέρη στα ΝΕΑ, όπου είναι εμφανής η τάση να αλλάζουμε τις λέξεις, όπως στην αρχή της διακυβέρνησης Σύριζα που για παράδειγμα κανείς δεν τολμούσε να πει τη λέξη “τρόικα”. “Οι θεσμοί”, λέγαμε.
“….Προ ημερών ο Τύπος έγραψε ότι τα έσοδα του προϋπολογισμού υπολείπονται 2,29 δισ. του στόχου.
Θύμωσε το υπουργείο Οικονομικών κι έβγαλε μια ανακοίνωση που κατηγορούσε τον Τύπο για «επίδειξη ημιμάθειας και καταστροφολογίας».
Και για να τρίψει τη μούρη των ημιμαθών διευκρινίζει (στην ίδια ανακοίνωση…) ότι «τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού υπολείπονται κατά 2,29 δισ. του στόχου»!
 
Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτάται για τις περικοπές στις συντάξεις.
Απαντά: «Η προσαρμογή στο συνταξιοδοτικό σύστημα είναι τέτοια διότι είναι απαραίτητο να υπάρξει δημοσιονομική προσαρμογή». Αλλο περικοπή κι άλλο προσαρμογή.
 
Ερωτάται μήπως γίνουν νέες περικοπές κοινωνικών δαπανών.
Απαντά ότι αυτό δεν είναι περικοπές αλλά «εξορθολογισμός της επιδοματικής πολιτικής». Αλλο περικοπή, άλλο προσαρμογή κι άλλο εξορθολογισμός.
Ερωτάται πού θα βρεθούν τα 900 εκατομμύρια που λείπουν.
Απαντά ότι ο Θεός είναι μεγάλος. «Αν υπάρξει δημοσιονομικό κενό, θα βρούμε τρόπο να το καλύψουμε».