Την παράταση στη ρύθμιση αποκάλυψης κεφαλαίων εξετάζει η κυβέρνηση

 

Tο επιτελείο της Καραγιώργη Σερβίας είναι θετικό στο ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στη ρύθμιση εθελοντικής αποκάλυψης κεφαλαίων και μάλιστα έχει υποβάλει και σχετικό αίτημα για έγκριση στους θεσμούς. Οι πιθανότητες, σύμφωνα με πληροφορίες, για την έγκριση του σχετικού αιτήματος είναι αυξημένες και εφόσον δοθεί το πράσινο φως θα κατατεθεί αμέσως σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή.

Τυπικά η ρύθμιση για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτης φορολογητέας ύλης εκπνέει σήμερα και ήδη έχουν δοθεί δυο παρατάσεις αφού σύμφωνα με την αρχική διάταξη έληγε στις 31 Μαϊου. Ωστόσο, η εισπρακτική επιτυχία της σε συνδυασμό με το καθολικό αίτημα των φοροτεχνικών για παράταση οδήγησαν το οικονομικό επιτελείο στην απόφαση να προχωρήσουν, εφόσον το επιτρέψουν οι Θεσμοί, σε νέα παράταση.

Βασικό επιχείρημα των φοροτεχνικών για το αίτημα νέας παράτασης είναι ότι με την τελευταία παράταση ενός μήνα που δόθηκε στις αρχές Οκτωβρίου οι εργάσιμες ημέρες που απέμειναν – λόγω καθυστέρησης ψήφισης της διάταξης – για χρήση της ρύθμισης ήταν λιγότερες από 15 με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να ικανοποιήσουν τις χιλιάδες υποθέσεις των πελατών τους.

Οι φοροτεχνικοί ζητούν και κάτι ακόμη… Να καταργηθεί η πρόβλεψη ότι οι δηλώσεις που υποβάλλονται στο πλαίσιο της ρύθμισης δεν μπορούν να ανακληθούν ή να διορθωθούν. Αυτός ο περιορισμός έχει οδηγήσει σε τραγελαφικές καταστάσεις στις εφορίες αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης ακόμη και καταφανέστατων λαθών.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος που υπέβαλλε διορθωτική δήλωση Ε9 και έκανε λάθος δηλώνοντας ως επιφάνεια κατοικίας μερικές… χιλιάδες τετραγωνικά, δεν μπορεί να διορθώσει τη σχετική δήλωση.

πηγη