Γιώργος Κουβαράς : Φώφη – Ανδρουλάκης όπως Μειμαράκης – Κυριάκος; Ομοιότητες και διαφορές

Το ευρύ προβάδισμα της Φώφης Γεννηματά στον πρώτο γύρο των εκλογών για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς δεν στάθηκε τελικά αρκετό για να τελειώσει το παιχνίδι από τον πρώτο γύρο. Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα προσπαθήσει να ανατρέψει τη διαφορά και ο λογικός συνειρμός οδηγεί σε συγκρίσεις με την ανατροπή που πέτυχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκλογή αρχηγού στη ΝΔ κερδίζοντας στο δεύτερο γύρο τον νικητή του πρώτου γύρου Βαγγέλη Μειμαρακη.

Υπάρχουν όντως ενδιαφέρουσες ομοιότητες αλλά και σημαντικές διάφορες, που καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη αλλά όχι εντελώς απίθανη την επανάληψη στην Κεντροαριστερά αυτού που συνέβη πριν από δυο χρόνια στη ΝΔ.

Πριν περάσουμε σε συγκρίσεις, ας θυμηθούμε τα αποτελέσματα. Εκλογή αρχηγού ΝΔ, πρώτος γύρος: Μειμαράκης 39,5%, Μητσοτάκης 28,2%, Τζιτζικώστας 21,1%, Γεωργιάδης 11,1%. Στο δεύτερο γύρο ο Μητσοτάκης κέρδισε τον Μειμαράκη με 52,43% έναντι 47,57%. Εκλογή αρχηγού νέου φορέα: Γεννηματά 42,76% Ανδρουλάκης 25,38% Καμίνης 13,45%, Θεοδωράκης 9,44%, Μανιάτης 4,22%, Ραγκούσης 2,39%, Γάτσιος 1,63%, Πόντας 0,54%,Τζιωτης 0,19%. Πρώτη και βασική διαφορά: Η απόσταση Μειμαράκη – Μητσοτάκη στον πρώτο γύρο ήταν περίπου 11,5%, οριακά μεγαλύτερη από το ποσοστό του τέταρτου της κούρσας, του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος συμμάχησε ανοιχτά μαζί του και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εκλογή του.

Η διαφορά που χωρίζει Φώφη – Ανδρουλάκη εν όψει δεύτερου γύρου είναι πολύ μεγαλύτερη, φθάνει το 17,5% και για να καλυφθεί δεν αρκεί η συμμαχία με έναν υποψήφιο (Καμίνη, Θεοδωράκη) Ακόμη όμως κι αν υποθέσουμε ότι δυο ή περισσότεροι υποψήφιοι αποφάσιζαν να στηρίξουν επίσημα τον Νίκο Ανδρουλάκη στο δεύτερο γύρο, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι ψηφοφόροι τους θα εμφάνιζαν την προθυμία αυτών του Αδωνι να τους ακολουθήσουν.

Ο Αδωνις έστειλε σχετικά εύκολα τους δικούς του στον Κυριάκο, βάζοντας σκληρά διλήμματα μετωπικής σύγκρουσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, που τον έφερναν πιο κοντά στον Μητσοτάκη από ότι στον Μειμαράκη. Τέτοια σκληρά διλήμματα που να διαφοροποιούν τους δυο τελικούς μονομάχους δε φαίνεται προς το παρόν να τίθενται στο νέο φορέα. Θα δούμε εάν θα αλλάξει κάτι ως προς αυτό την τελευταία εβδομάδα… Οπως στην εκλογή αρχηγού στη ΝΔ ετσι και τώρα, η μεγάλη συμμετοχή στον πρώτο γύρο δεν επιτρέπει ασφαλείς προβλέψεις σχετικά με το πόσοι θα προσέλθουν ξανά να ψηφίσουν την ερχόμενη Κυριακή. Τότε είχαν ψηφίσει 334.752 τη δεύτερη Κυριακή, ενώ την πρώτη 70.000 περισσότεροι. Το ενδιαφέρον είναι ότι τη δεύτερη Κυριακή ο Μειμαράκης πήρε σε απόλυτο αριθμό ψήφων λιγότερους από την πρώτη. Κι αυτό υπήρξε καθοριστικός παράγων της ήττας του.

Μπορεί να συμβεί κάτι ανάλογο την ερχόμενη Κυριακή; Πόσοι από τους 210.264 θα προσέλθουν ξανά να ψηφίσουν; Θα ξαναπάνε όλοι οι υποστηρικτές της Γεννηματά ή θεωρώντας τη σίγουρη νικήτρια μπορεί και να προτιμήσουν τον καναπέ;

Στην εκλογή αρχηγού της ΝΔ αποδείχτηκε ότι το φαβορί, ο Μειμαράκης, δεν κέρδισε ούτε μια ψήφο, αλλά αντίθετα έχασε αρκετές στον Β γύρο. Ο Μητσοτάκης, αντίθετα, κατάφερε να αθροίσει στον Β γύρο τις δικές του ψήφους, του Άδωνι και κατά ένα μέρος και του Τζιτζικωστα, που δεν είχε λάβει ευθέως θέση, αλλά ήταν μάλλον πιο κοντά στον Κυριάκο. Για τον Ανδρουλακη είναι πολύ δύσκολο αλλά όχι κατ’ ανάγκη ακατόρθωτο να αθροίσει τις δυνάμεις όλων – ή των περισσότερων – από τους άλλους υποψήφιους.

Η βασική δυσκολία είναι ότι οι ψηφοφόροι του Καμίνη και ακόμη περισσότερο αυτοί του Θεοδωράκη είναι πολύ πιθανό να επιλέξουν να μη συμμετάσχουν σε μια διαδικασία η οποία στο δεύτερο γύρο εξελίσσεται σε αντιπαράθεση υποψηφίων από το χωρο του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΣΥ.

 Συμπέρασμα:

Η ανατροπή που επιχειρεί ο Ανδρουλάκης είναι πολύ πιο δύσκολη από αυτή που πέτυχε ο Μητσοτάκης.

Η Φώφη Γεννηματά, από την άλλη, έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με τον Μειμαράκη: Πάει στο δεύτερο γύρο με τον αέρα μιας εντυπωσιακής νίκης στον πρώτο γύρο με ποσοστό που υπερέβη τα προγνωστικά των δημοσκοπήσεων, γεγονός που της δίνει καθαρή παράσταση νίκης.

Πηγη