Ένα μεγάλο κομμάτι παγόβουνου ξεκόλλησε από τον παγετώνα Γκρέι (Grey) στη νότια Χιλή, με τις αρχές να τονίζουν ότι προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρη η αιτία της αποκόλλησης.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Χιλής έδωσε στη δημοσιότητα, μέσω των σελίδων της στα social media, φωτογραφίες από το μεγάλο κομμάτι λευκού και γαλάζιου πάγου επιφάνειας 350×380 μέτρων, το οποίο διακρίνεται να πλέει μόνο του μέσα σε μία παγωμένη λιμνοθάλασσα στο νοτιότερο άκρο της ηπείρου της Λατινικής Αμερικής.

Υπεύθυνοι του εθνικού πάρκου «Torres del Paine» στη Χιλή, «σπίτι» του παγετώνα, ανέφεραν ότι τέτοιου είδους ρήγματα είναι σπάνια και δεν έχουν σημειωθεί στην περιοχή από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

1293023 2247

Ο δρ. Ricardo Jaña, παγετωνολόγος του Ινστιτούτου Χιλιανής Ανταρκτικής εξήγησε ότι το παγόβουνο είναι μεγαλύτερο του αναμενομένου.

«Πρόκειται για κάτι που περιμέναμε να συμβεί, αλλά το αξιοσημείωτο σε αυτή την περίπτωση είναι πως πρόκειται για ένα παγόβουνο πολύ μεγαλύτερων διαστάσεων από του αναμενομένου».

Το πάρκο «Torres del Paine» είναι μία από τις πιο δημοφιλείς τουριστικές ατραξιόν της Χιλής και το επισκέπτονται περισσότεροι από 115.000 τουρίστες ετησίως.

Με πληροφορίες από Guardian