Στις 10.42 σήμερα προσγειώθηκε στο Ελ. Βενιζελος το τουρκικό προεδρικό αεροσκάφος φέρνοντας στην Ελλάδα τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συνοδεύεται από τη σύζυγό του και πλήθος δημοσιογράφων. 

 

Ακολούθησε ανεπίσημη τελετή υποδοχής,παρόντες ο υπουργός Εξωτερικών κ Κοτζιάς και στελέχη του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Η αυτοκινητοπομπή μέσω της Αττικής οδού και της Υμηττού κατευθύνεται προς την Αθήνα, όπου ο Ερντογάν φτάνοντας στο Σύνταγμα θα καταθέσει στεφάνι στο «Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη».

Στη συνέχεια

‘Αφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο.

Υποδοχή από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπιο Παυλόπουλο και τη σύζυγό του κα Βλασία Παυλοπούλου.

Επίσημη τελετή υποδοχής. Ανάκρουση Εθνικών Ύμνων. Επιθεώρηση τιμητικού αγήματος. Παρουσίαση των δύο Αντιπροσωπειών.

 Κατ΄ιδίαν συνάντηση των δύο Προέδρων.

Από τις πρώτες δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλου ήταν ότι  “οι σχεσεις μας στηρίζονται στη συμφωνία της Λωζάννης και δεν χρειάζεται αναθεωρηση ή επικαιροποιηση, καλύπτει απολύτως τα ζητήματα που είχε να καλύψει και δεν αφήνει περιθώρια για γκρίζες ζώνες ούτε για άλλου είδους μειονότητες…..”

Επίσης αναφερόμενος ο ελληνας πρόεδρος στις άλλες, βαλκανικές αυτή τη φορά χώρες που επιδιώκουν να ενταχθούν στην Ε.Ε. είπε ότι πρωτίστως παίζει ρόλο ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων – τα περιέγραψε – αφήνοντας αιχμές για το τι συμβαίνει στην Τουρκία..

 

Ο πρόεδρος Ερντογάν, απαντώντας, στον κ.Παυλόπουλο δήλωσε :  Οσον αφορά τη Συνθήκη της Λωζάνης, νομίζω οτι υπάρχουν εκκρεμότητες και θέματα που δεν κατανοούνται σωστά. Αυτή είναι μια συμφωνία πριν από 94 χρόνια και όχι μόνο από Ελλάδα και Τουρκία. Εντεκα χώρες την υπέγραψαν – υπάρχει ακομη και η Ιαπωνία, η Πορτογαλία κλπ…Μέσα στο διάστημα των 94 χρόνων ξαναοικοδομείται ο κόσμος, άλλαξαν πολλά πράγματα και εμφανίστηκαν νέα θέματα ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, για παράδειγμα στη συνθήκη της Λωζάνης η μειονότητα στη Δ. Θράκη αναφέρεται ως μουσουλμανική μειονότητα. Είναι σωστό, ταυτόχρονα στο ευρωπαικό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπάρχει η λέξη τουρκική μειονότητα..Και θέλω να αξιολογηθούν οι συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων. Μπορούμε να απαντήσουμε για το αν μπορούν να ζήσουν την θρησκεία τους βάσει της συνθήκης της Λωζάνης; Τι γίνεται με τον Μουφτή ; Ο Πατριάρχης δεν είναι διορισμένος.. εκλέγεται από την Αγια Σύνοδο κλπ…Στη δυτική θράκη εξακολουθούν οι ιμάμηδες να μην εκλέγουν τον μουφτή τους.Πώς μπορούμε να πούμε σε αυτή την περίπτωση ισχύει η Συνθηκη της Λωζάνης…Πρέπει να αποδείξουμε με τον τροπο αυτό ότι είναι σε ισχύ η Συνθηκη της Λωζάνης…Παρ’ όλα αυτά τα ζητήματα και το Κυπριακό, ειναι σημαντικό ότι πήρα την απόφαση να επισκεφτώ την Ελλάδα και τα θέματά μας πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε μέσω του διαλόγου και με ειρηνικό τρόπο. Εμείς δεν θα ασχοληθούμε με την ιδέα για ένα μισοάδειο ποτήρι νερό, αλλα με γεμάτο ποτήρι νερό. Και πιστεύω ότι μετα την επίσκεψη αυτή θα κοιτάξουμε μπροστά..

 

Διευρυμένες συνομιλίες των δύο Αντιπροσωπειών.

 

 

Related Post