Εβδομάδα έντονων διαβουλεύσεων για την ονομασία της πΓΔΜ. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι επισκέψεις του Μάθιου Νίμιτς στην Αθήνα αύριο Τρίτη και στα Σκόπια την Τετάρτη.

«Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τα περιθώρια που υπάρχουν για την επίτευξη συμφωνίας στο Σκοπιανό», είναι το μήνυμα, που στέλνει, το Μαξίμου, μετά τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, διαμηνύοντας ότι η εβδομάδα που ξεκινά, λόγω της επίσκεψης Νίμιτς σε Αθήνα και Σκόπια, είναι εβδομάδα εξελίξεων.

Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, από την πλευρά του, δηλώνει αισιόδοξος για την επίτευξη μιας κοινά αποδεκτής συμφωνίας μέσα σε λίγους μήνες, και χαρακτηρίζει ιστορικής σημασίας την πρόσφατη συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ.

Η τελική στάση πάντως, που θα υιοθετήσουν οι ΑΝΕΛ, στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, θα αποφασιστεί, στην κοινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος, στις 2 μετά το μεσημέρι.

Την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο κατακερματισμού της όποιας λύσης για το Σκοπιανό εκφράζει η Νέα Δημοκρατία, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα είναι υπονομευτικό για τα συμφέροντα της χώρας.

«Αισιόδοξος» σχετικά με την εξέλιξη του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ δηλώνει ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στις «Ιστορίες» και τη δημοσιογράφο Σία Κοσσιώνη, η οποία θα μεταδοθεί αύριο, Τρίτη 30 Ιανουαρίου, στις 12:30 το βράδυ, από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Στηρίζουμε τον Μάθιου Νίμιτς και τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών. Είμαι αισιόδοξος. Και θα κάνουμε τα πάντα, ως Αμερική, να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες του Νίμιτς στις μέρες και τις εβδομάδες που έχουμε μπροστά μας» επισήμανε ο Αμερικανός πρέσβης. Επίσης, ο κ. Πάιατ, αναφερόμενος γενικότερα στα Δυτικά Βαλκάνια, τόνισε ότι «είναι προς το συμφέρον τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ».