Την αντίδραση της Αθήνας προκάλεσαν οι δηλώσεις του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ κατά τις οποίες η Ελλάδα δεν έχει θέμα με την “Μακεδονική” ταυτότητα του λαού της γειτονικής χώρας.

Σε ανακοίνωσή του ο Νίκος Κοτζιάς τονίζει ότι  είχε μακρά συνομιλία με τον κ. Νίμιτς, στον οποίο επισήμανε «με σαφήνεια και αυστηρότητα ότι δεν είναι αρμόδιος να ομιλεί για το ποία είναι η πολιτική των Αθηνών, αλλά ούτε και για να την περιγράφει και μάλιστα με τρόπο λανθασμένο».

Παράλληλα χαιρέτισε τη στάση του Οικομενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου γύρω από το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Η ανακοίνωση

Χαιρετίζω τη σημερινή δήλωση της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ανταποκρινόμενος στο ρόλο της Εκκλησίας, απηύθυνε έκκληση για νηφαλιότητα και αυτοσυγκράτηση, ώστε να αντιμετωπισθεί το κρίσιμο και λεπτό αυτό θέμα ειρηνικά και με σύνεση.

Είχα σήμερα το βράδυ μακρά συνομιλία με τον Προσωπικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Μ. Νίμιτς που επέστρεψε από τα Σκόπια. Του υπογράμμισα με σαφήνεια και αυστηρότητα ότι δεν είναι αρμόδιος να ομιλεί για το ποία είναι η πολιτική των Αθηνών, αλλά ούτε και για να την περιγράφει και μάλιστα με τρόπο λανθασμένο.

Με βάση την ενημέρωση που είχα για τις συζητήσεις που είχε o κ. Νίμιτς στα Σκόπια, διατύπωσα με την μέγιστη σαφήνεια ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνον σε συνέχεια των συμφωνηθέντων στο Νταβός. Άλλωστε, κάθε καλοπροαίρετη διαπραγμάτευση γίνεται βάσει των συγκλίσεων που έχουν ήδη επιτευχθεί.