Μετά από τρία χρόνια πρωτοφανούς ξηρασίας, τα αποθέματα νερού στο Κέιπ Τάουν αναμένεται να στερέψουν οριστικά σε περίπου 90 μέρες, γεγονός που είναι πολύ πιθανό να καταστήσει την μητρόπολη της Νοτίου Αφρικής το πρώτο μεγάλο αστικό κέντρο του κόσμου που μένει χωρίς νερό.

Στο Κέιπ Τάουν την αποκαλούν «μέρα μηδέν». Η ημέρα που θα στερέψει το νερό και θα στεγνώσουν οι βρύσες στην νοτιοαφρικανική πόλη είχε τοποθετηθεί στα τέλη Απριλίου. Λίγες μέρες πριν, ωστόσο, οι τοπικές αρχές μετέφεραν την ημερομηνία από τις 22 στις 12 Απριλίου.

Λόγω της παρατεταμένης περιόδου ξηρασίας στην περιοχή, το επίπεδο των υδάτων στα φράγματα έχει φτάσει σε επικίνδυνα χαμηλό επίπεδο. Ενδεικτική της επερχόμενης απειλής είναι η εικόνα από το μεγαλύτερο φράγμα της περιοχής.

Η λειψυδρία εξανάγκασε τις αρχές να λάβουν έκτακτα μέτρα και τους πολίτες να γίνουν δημιουργικοί, ευφάνταστοι αλλά, κυρίως, υπεύθυνοι στην κατανάλωση του νερού. Προς το παρόν, το όριο χρήσης νερού ανά άτομο είναι 100 λίτρα την ημέρα. Οι κάτοικοι έχουν στη διάθεσή τους μόλις 90 δευτερόλεπτα για να κάνουν ένα ντους ενώ ανακυκλώνουν το νερό και το επαναχρησιμοποιούν – είτε για πλύσιμο χεριών, πιάτων, ρούχων, είτε για τη τουαλέτα, είτε για πότισμα.

Πώς φτάσαμε ως εδώ

frel=”noopener”>Νότιας Αφρικής και δημοφιλής τουριστικός προορισμός έφτασε σε αυτό το σημείο είναι αποτέλεσμα μίας αργόσυρτης κρίσης που επιδεινώθηκε από το συνδυασμό τριών παραγόντων.

Από τη μιά, η χειρότερη ξηρασία που αντιμετώπισε το Κέιπ Τάουν εδώ και έναν αιώνα, από την άλλη η ιλλιγιώδης αύξηση του πληθυσμού – που αυτή τη στιγμή φτάνει τα 4 εκατομμύρια – και, ασφαλώς, η ραγδαία κλιματική αλλαγή οδήγησαν το Κέιπ Τάουν στα όριά του.

«Είναι απίστευτο το ότι η πλειονότητα των ανθρώπων μοιάζει να μην ενδιαφέρεται και μας οδηγεί ολοταχώς στη ‘Μέρα Μηδέν’», γράφει ανακοίνωση της Δημαρχίας που ξεκαθαρίζει: «Δεν μπορούμε να ζητάμε πια από τους ανθρώπους να σταματήσουν να ξοδεύουν το νερό. Πρέπει να τους αναγκάσουμε».

Από 1η Φεβρουαρίου, το ημερήσιο όριο κατανάλωσης νερού θα μειωθεί στα 50 λίτρα ανά άτομο.

Πηγη