Τα τρία γερμανικά κόμματα (CDU, CSU και SPD) κατέληξαν το πρωί της Τετάρτης στη γραπτή συμφωνία για το σχηματισμό και τις πολιτικές της νέας κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού.

Την είδηση μετέδωσε πρώτο το περιοδικό Spiegel.

Ερώτημα παραμένει η συμμετοχή ή μη του Μάρτιν Σουλτς στη νέα κυβέρνηση και τον ρόλο που θα επιλέξει για τον εαυτό του την επόμενη μέρα.  Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό των ιδιωτικών τηλεοπτικών δικτύων RTL και ntv, το 56% των Γερμανών τάσσεται κατά της συμμετοχής του κ. Σουλτς στην επόμενη κυβέρνηση, ενώ μόνο το 36% βλέπει θετικά μια τέτοια προοπτική. Ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων του SPD, το ποσοστό εκείνων που δεν επιθυμούν να δουν τον αρχηγό τους σε υπουργική θέση φτάνει στο 47%.

Αντιθέτως, ευρύτατη φαίνεται πως είναι η αποδοχή του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στο υπουργείο Εξωτερικών, με το 61% των πολιτών να τάσσεται υπέρ της παραμονής του στο υπουργείο. Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει μάλιστα ακόμη περισσότερο όταν απαντούν οι ψηφοφόροι του SPD (71%), αλλά και οι ψηφοφόροι των CDU και CSU (70%).

Μετά την δημοσιοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος, το SPD θα ζητήσει από τα περίπου 443.000 μέλη του να εγκρίνουν την συμμετοχή του στην κυβέρνηση συνασπισμού, διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις εβδομάδες.