Διακομματική συμφωνία στη Γερουσία επί του προϋπολογισμού

Αμερικανοί γερουσιαστές κατέληξαν σε διακομματική συμφωνία διάρκειας δύο ετών επί του προϋπολογισμού ύψους 300 δισ. δολαρίων.

Στο πλαίσιο αυτό θα αρθούν τα ανώτατα όρια στις αμυντικές δαπάνες και σε εγχώριες κρατικές δαπάνες. Η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το όνομά της, Νάνσυ Πελόσι,ετών 77!

Η πρόεδρος της ομάδας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, σε μια μαραθώνια ομιλία της τάχθηκε κατά της συμφωνίας, τονίζοντας ότι δεν προστατεύει τους νεαρούς μετανάστες που εισήλθαν στις Ηνωμένες Πολιτείες όταν ήταν παιδιά.

Η ομιλία της διήρκεσε οκτώ ώρες και επτά λεπτά!

Η 77χρονη Πελόσι πήρε το μικρόφωνο στις 10:04 χθες Τετάρτη το πρωί και ολοκλήρωσε την ομιλία της στις 18:11 το απόγευμα, παραμένοντας όρθια όλη την ώρα, χωρίς να σταματά καθόλου, πίνοντας κατά διαστήματα λίγο νερό. Σε όλο αυτό το διάστημα η επικεφαλής των Δημοκρατικών διηγήθηκε δεκάδες προσωπικές ιστορίες των «Ονειροπόλων».

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ομιλία που έχει εκφωνηθεί στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων. Το προηγούμενο ρεκόρ των πέντε ωρών και 15 λεπτών είχε κάνει ο Τσαμπ Κλαρκ το 1909. Όταν ολοκλήρωσε την ομιλία της οι Δημοκρατικοί βουλευτές που ήταν παρόντες στην αίθουσα σηκώθηκαν όρθιοι για να την χειροκροτήσουν.

Στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης πολλοί χρήστες επεσήμαναν ότι η Πελόσι όχι μόνο μίλησε επί τόσες ώρες, αλλά το έκανε πίνοντας μόνο λίγο νερό και φορώντας 10ποντα τακούνια.

Οι υποστηρικτές των Δημοκρατικών αλλά και κοινοβουλευτικοί του κόμματος δημιούργησαν στο Twitter το hashtag #GoNancyGo για να την συγχαρούν. Οι Ρεπουμπλικάνοι ωστόσο το χρησιμοποίησαν για να καταγγείλουν την ομιλία της ως φτηνό κόλπο και χάσιμο χρόνου.

Ως επικεφαλής της ομάδας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η Νάνσι Πελόζι έχει το δικαίωμα βάσει του κανονισμού του σώματος να μιλά για όσο χρόνο επιθυμεί. Αντίθετα στη Γερουσία υπάρχει χρονικό περιθώριο για τις ομιλίες.

Η συμφωνία επίσης προβλέπει τη χορήγηση κονδυλίων για αρωγή προς τους πληττόμενους από θεομηνίες, για έργα υποδομής και για προγράμματα που απευθύνονται στην κατάχρηση των οπιοειδών

Οι βουλευτές πάντως επιχειρούν να επιτύχουν έναν συμβιβασμό για την χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μέχρι τις 23 Μαρτίου.

Στόχος να αποφευχθεί η αναστολή της λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών.