«Η μόνη περίπτωση που δεν μπορούν να ενταχθούν κάποιοι είναι εκείνοι που δεν έχουν δραστηριότητα», επισήμανε ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88.6

Ο Αναστάσιος Πετρόπουλος έκανε λόγο για ευρεία δυνατότητα ένταξης στη νέα ρύθμιση οφειλών, που αναφέρεται σε εγκύκλιο που θα αναρτηθεί αύριο Δευτέρα στη Διαύγεια.

“Είχαμε υποσχεθεί ότι θα κάνουμε αυτές τις ρυθμίσεις. Ήρθε η στιγμή που ολοκληρώσαμε τις σχετικές εργασίες. Δεν ήταν κάτι απλό διότι έπρεπε να πάρουμε υπόψη μας τις καλύτερες δυνατές εκδοχές, προκειμένου να υπαχθούν οι περισσότεροι σε αυτή τη ρύθμιση.

Είναι ευρεία η δυνατότητα ένταξης. Η μόνη περίπτωση που δεν μπορούν να ενταχθούν κάποιοι είναι εκείνοι που δεν έχουν δραστηριότητα. Δηλαδή καθένας που έχει μια δραστηριότητα, ειδικά με την πλατφόρμα μέχρι 50.000 ευρώ, δεν μπορώ να σκεφτώ ότι υπάρχει κάποιος που δεν μπορεί να υπαχθεί. Για πάνω από τις 50.000 ευρώ επίσης δίνεται η δυνατότητα περικοπής ακόμα και του κεφαλαίου αν υπάρξει δυνατότητα να ανταποκρίνεται κάποιος με βάση τα έσοδα που διαμορφώνονται”, τόνισε ο κ. Πετρόπουλος.

Και πρόσθεσε: “Η επόμενη εγκύκλιος, που θα εκδοθεί πολύ σύντομα, θα είναι γι’ αυτούς με πάνω από 50.000 ευρώ, διότι εκεί υπάρχει και δυνατότητα περικοπής και του κεφαλαίου με 120 δόσεις. Αυτή τη στιγμή είναι μέχρι 50.000 που περικόπτεται αυτομάτως το 85% των τόκων, των προσαυξήσεων και των προστίμων, μπορεί να ενταχθεί και κάποιος που έχει πρόστιμα που πάνε στην κοινωνική ασφάλιση, να εντάξει και αυτές τις οφειλές. Εκεί δεν έχουμε τη δυνατότητα περικοπής γιατί το πρόστιμο είναι από μόνο που ανεπίδεκτο εκπτώσεων αλλά δίνει τη δυνατότητα μέχρι αυτό το ποσό, μέχρι 120 δόσεις, να το εντάξει κάποιος οφειλέτης διατηρώντας το δικαίωμά του να προσφεύγει στα δικαστήρια για την απαλλαγή του.

Θα αναρτηθεί τη Δευτέρα στη Διαύγεια η εγκύκλιος για τους μέχρι 50.000 ευρώ, εκεί συμπεριλαμβάνονται και εκείνοι που έχουν 3.000 ευρώ που πάνε με 36 δόσεις, μέχρι 50.000 ευρώ που είναι 120 δόσεις”.

Για το σκάνδαλο Novartis, ο κ. Πετρόπουλος επεσήμανε: “Είναι μια υπόθεση που σαφώς μας δίνει μια ικανοποίηση στον ελληνικό λαό ότι επιτέλους βρέθηκε μια κυβέρνηση στη χώρα που βγάζει τα πράγματα στο προσκήνιο. Πρόκειται για μια υπόθεση, η οποία δεν ήρθε από τα εσωτερικά του ελέγχου της χώρας, ήρθε από το FBI, τις αμερικανικές αρχές αλλά η κυβέρνηση δεν το αποκρύπτει, το βγάζει αμέσως στο προσκήνιο. Δημιουργεί έναν νέο κανόνα διοίκησης των πραγμάτων στη χώρα, όπου ο έλεγχος αποδεικνύεται ότι είναι ένας έλεγχος από τον οποίο δεν θα κρυφτεί κανείς, είναι μια δέσμευση για όλες τις κυβερνήσεις στο μέλλον να μην τολμούν την απόκρυψη και τη συγκάλυψη τέτοιων ζητημάτων”.