Πριν λίγα χρόνια, αναμενόταν να βγει μία διαφήμιση όπου ο πελάτης έλεγε στον οδηγό ταξί να τον πάει στο νομισματοκοπείο!

Τότε, μου είχε φανεί μακάβρια εκδοχή. Όμως, ίσως να έκανα λάθος. Αυτό σκέφτηκα διαβάζοντας το δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας «El pais» που μας αποκαλύπτει ότι η παρμεζάνα, όχι οποιαδήποτε, αλλά η παρμιτζάνο-ρετζάνο που παράγεται στην πόλη Μόντενα της βόρειας Ιταλίας φυλάσσεται στους χώρους της Τράπεζας Credito Emiliano[1]

Αν υποθέσατε ότι αυτό συμβαίνει είτε για να προφυλαχθούν από ενδεχόμενους λοιμούς ή καταποντισμούς, ξανασκεφθείτε το. Πρόκειται για μία ιδιότυπη συνεργασία του τραπεζικού τομέα με την διατροφικής Ferrari της Ιταλίας!

Όταν ξέσπασε η κρίση του 2008, οι εξαγωγές των ιταλικών ειδών διατροφής ήταν ένας τομέας που στήριξε την οικονομία της χώρας. Η εξαγωγή της παρμιτζάνο-ρετζάνο κατείχε από τις πρώτες θέσεις. Όμως, η παραγωγή αυτού του τυριού είναι εξαιρετικά δύσκολη, με μεγάλες απαιτήσεις στην επιλογή των συστατικών του και κυρίως, όταν ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία του και το κεφάλι το τυρί έχει βυθιστεί στην άλμη για να αρχίσει η ωρίμανσή του, τότε, πρέπει να βρεθούν κατεπειγόντως ξύλινα ράφια για να φιλοξενήσουν το τυρί από 12 έως 36 μήνες, όσο δηλ.θα απαιτηθεί η ολοκλήρωση της ωρίμανσής του.

Καθώς, η διατήρηση ή ενοικίαση τέτοιων χώρων τεραστίων διαστάσεων είναι μεγάλο οικονομικό βάρος για τους παραγωγούς του τυριού, κυρίως σε οικονομικά χαλεπούς καιρούς, η Credito Emiliano παραχώρησε χώρους στα υπόγειά της και μάλιστα δωρεάν!

Δωρεάν; Τρόπος του λέγειν. Τα 450.000 κεφάλια τυρί που δέχθηκε να φιλοξενήσει και τα οποία ζυγίζουν περί τα 18 κιλά έκαστο και το οποίο πωλείται 14€ το κιλό δεν είναι μία καλή υποθήκη χρημάτων για την περίπτωση που η επιχείρηση πτωχεύσει; Στις υπόλοιπες οικονομικές συναλλαγές τους επικρατούν οι συνήθεις νόμοι, αλλά με χαμηλό επιτόκιο δανεισμού.

Έτσι, ενώ το προβλεπόμενο ποσοστό ανάπτυξης του 2018 για όλη την Ιταλία είναι 1,5%, τα δίσεκτα έτη 2009-2016, μόνο για την Εμίλια-Ρομάνια ήταν 1,9%

Γι’αυτό έχει σημασία, τι εντολή δίνει ο πελάτης και αν ο οδηγός σε πάει σε μέρος όπου υπάρχει τυρί φυλαγμένο!

Μία βόλτα από την Τράπεζα της Ελλάδος θα μας πείσει!

 

[1] https://elpais.com/internacional/2018/03/03/actualidad/1520063656_788245.html