Ζημιές σε χριστιανικό αρχαιολογικό χώρο, που περιλαμβάνεται στον κατάλογο της UNESCO με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, στη Συρία, προκάλεσε η τουρκική Πολεμική Αεροπορία.

Οι βομβαρδισμοί που έγιναν το βράδυ της Τετάρτης «από τουρκικά αεροπλάνα», όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ επικαλούμενο το Γαλλικό Πρακτορείο, είχαν στόχο «την τοποθεσία του Μπραντ, που βρίσκεται σε απόσταση 15 χλμ. από την πόλη Αφρίν και από το 2011 περιλαμβάνεται στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς».

Σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Μουσείων στη Συρία, οι βομβαρδισμοί προκάλεσαν την καταστροφή πολλών σημαντικών αρχαιολογικών κτισμάτων, μεταξύ άλλων στον τάφο του Αγίου Μάρωνα, προστάτη της κοινότητας των μαρωνιτών, και την εκκλησία Αγίου Ιουλιανού, στην οποία βρίσκεται αυτός ο τάφος.

Πρόκειται για «μία από τις παλαιότερες χριστιανικές εκκλησίες στον κόσμο», καθώς έχει ανεγερθεί γύρω στα τέλη του 4ου αιώνα.

Στα τέλη Ιανουαρίου, ναός των Νεοχετταίων ηλικίας 3.000 ετών υπέστη ζημιές από τα τουρκικά αεροπορικά πλήγματα στη βόρεια Συρία. Η Άγκυρα είχε τότε διαβεβαιώσει πως τα «αρχαιολογικά ερείπια» δεν περιλαμβάνονται «ασφαλώς» στους στόχους της επίθεσής της.

Εκτός από τον τάφο του Άγιου Μάρωνα, που ανακαλύφθηκε το 2002 από Γάλλους αρχαιολόγους, η αρχαία πόλη Μπραντ περιλαμβάνει πολλά χριστιανικά ερείπια, που χρονολογούνται από τη ρωμαϊκή και τη βυζαντινή περίοδο.

«Ο χώρος αυτός αποτελεί μία από τις ωραιότερες σελίδες της ιστορίας του χριστιανισμού. Στεγάζει τρεις εκκλησίες, ένα μοναστήρι και έναν πύργο πέντε μέτρων» κατήγγειλε ο πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων Μααμούν Αμπντούλ Καρίμ, πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων. «Ούτε οι Μογγόλοι δεν το είχαν κάνει».