Οι ζυμομύκητες το κάνουν. Τα ποντίκια και οι πίθηκοι επίσης. Τα σκουλάκια ανελλιπώς. Τι ακριβώς, όμως κάνουν; Ζουν περισσότερο εφόσον τρώνε λιγότερο.

Τελευταία, σύμφωνα με διεθνείς μελέτες -Comprehensive Assessment of Long-Term Effects of Reducing Intake of Energy – το κάνουν και οι άνθρωποι.`Οχι ακριβώς, αλλά περίπου. Οι μελέτες είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο και προκειμένου να ολοκληρωθούν, θα χρειαστούν 25 χρόνια.

Ωστόσο υπάρχουν κάποια συμπεράσματα που δείχνουν ότι άνθρωποι οι οποίοι προσλαμβάνουν λιγότερες θερμίδες – 25% – σε καθημερινή βάση έχουν διαφορετικό μεταβολισμό. Το σώμα τους χρησιμοποιεί λιγότερο οξυγόνο, γεγονός που συμβάλει στο να προσλαμβάνει ο οργανισμός λιγότερα υποπροϊόντα μεταβολισμού (“byproducts of metabolism”) και έτσι να βλάπτεται λιγότερο το DNA. Το οποίο, τουλάχιστον θεωρητικά, σημαίνει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Αυτές οι έρευνες βεβαίως, ακριβώς επειδή είναι σε αρχικό στάδιο, οπότε θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με την ανάλογη προσοχή. Εν ολίγοις, αν τρώμε μισο χάμπουργκερ με πατάτες τηγανιτές, δεν σημαίνει οτι θα ζήσουμε περισσότερο. Ωστόσο, σιγά σιγά αρχίζει να διαδίδεται η ιδέα της λιγότερης πρόσληψης τροφής, προκειμένου να έχουμε καλύτερη υγεία.

 Με πληροφορίες από το περιοδικό Wired (Eat less, live longer)