Αλυσιδωτές απελάσεις Ρώσων διπλωματών έχει πυροδοτήσει η υπόθεση Σκριπάλ, με τις δυτικορωσικές σχέσεις να ισορροπούν σε τεντωμένο σκοινί.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έδωσε εντολή για την απέλαση 60 Ρώσων διπλωματών από το αμερικανικό έδαφος, ενώ παράλληλα έριξε ρολά στο ρωσικό προξενείο του Σιάτλ. Όπως σημειώνουν Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι δραστηριότητες των Ρώσων επί αμερικανικού εδάφους γίνονταν «σταδιακά όλο και πιο επιθετικές», ενώ το προξενείο στο Σιάτλ έκλεισε λόγω της «εγγύτητάς του σε αμερικανική βάση του Πολεμικού Ναυτικού».

Η εντολή Τραμπ περιλαμβάνει και 12 Ρώσους αξιωματούχους πληροφοριών, οι οποίοι εργάζονται στη Νέα Υόρκη για τη ρωσική Μόνιμη Αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ.

Σε μια πρώτη αντίδραση, ο Ρώσος πρέσβης στην Ουάσινγκτον Ανατόλι Αντόνοφ χαρακτήρισε, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA, εσφαλμένη την απέλαση των Ρώσων διπλωματών και πως οι Ηνωμένες Πολιτείες καταστρέφουν «ό,τι έχει απομείνει από τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις».

Παράλληλα, το ίδιο πρακτορείο, επικαλούμενο τον Βλαντίμιρ Ζαμπάροφ, αναπληρωτή πρόεδρο της επιτροπής Διεθνούς Σχέσεων της ρωσικής Γερουσίας, μετέδωσε πως η Μόσχα θα απελάσει τουλάχιστον 60 μέλη του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού.

Οι απελάσεις, ωστόσο, έχουν λάβει χαρακτήρα ντόμινο σε ένδειξη στήριξης του Ηνωμένου Βασιλείου από τους ευρωπαϊκούς του εταίρους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, 14 κράτη-μέλη απέλασαν Ρώσους διπλωμάτες σε εφαρμογή της απόφασης της συνόδου κορυφής, η οποία κατηγόρησε ευθέως τη Μόσχα για την επίθεση με νευροπαραλυτική τοξίνη κατά του πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στο Σόλμπερι.