Σε μια περίοδο που έχουν αυξηθεί οι εντάσεις με τη Ρωσία, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε τη δημιουργία μίας νέας ναυτικής διοίκησης, αλλά και την επανενεργοποίηση του Δεύτερου Στόλου των ΗΠΑ, προκειμένου να ενισχυθεί η παρουσία της χώρας, αλλά και του ΝΑΤΟ, στον Ατλαντικό, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian.

«Η επιστροφή του ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων και η αναγεννημένη Ρωσία απαιτεί το ΝΑΤΟ να εστιάσει ξανά στον Ατλαντικό, για να διασφαλίσει την ειδική ενίσχυση και να επιδείξει ικανό και αξιόπιστο αποτρεπτικό αποτέλεσμα», επισήμανεο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζόνι Μάικλ. Η νέα διοίκηση του ΝΑΤΟ θα είναι ο άξονας της δια-ατλαντικής ασφάλειας, πρόσθεσε.

Η απόφαση αυτή αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι εντείνεται η ανησυχία εντός της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ για την αυξημένη στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας και τις περιπολίες στον Ατλαντικό, σύμφωνα με τον Guardian. To νέο πλάνο δείχνει πως οι ΗΠΑ θα εγκαταστήσουν το αρχηγείο της νέας ατλαντικής διοίκησης του ΝΑΤΟ στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια.

Το περίγραμμα αυτού του σχεδίου είχε εγκριθεί στη συνάντηση των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ τον περασμένο Φεβρουάριο, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για την ασφάλεια στις θαλάσσιες οδούς και στις γραμμές επικοινωνίας μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής. «Εχουμε δει μια πολύ πιο αποφασιστική Ρωσία, μια Ρωσία που για πολλά χρόνια έχει επενδύσει βαριά στις αμυντικές δυνατότητές της, με τον εκσυγχρονισμό τους, όχι μόνο με συμβατικές αλλά και με πυρηνικές δυνάμεις», είχε πει τότε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Επιπλέον, είχε τονίσει ότι η νέα ατλαντικής διοίκηση θα είναι κρίσιμης σημασίας, προκειμένου η Συμμαχία να μπορεί να δώσει μία «απάντηση».

Παράλληλα, το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό επαναφέρει τον Δεύτερο Στόλο, που είχε συγχωνευθεί το 2011, προκειμένου να περικοπούν οι δαπάνες. Θα επιβλέπει τις δυνάμεις- πλοία, αεροσκάφη και αποβατικές- στην ανατολική ακτή και τον βόρειο Ατλαντικό και θα έχει την ευθύνη ναυτικών επιχειρήσεων στην περιοχή.

Την επαναφορά του Δεύτερου Στόλου πρότεινε μια μελέτη που είχε γίνει έπειτα από δύο συγκρούσεις πλοίων του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, με πάνω από 17 νεκρούς, την προηγούμενη χρονιά.

πηγη