“Η Τουρκία οφείλει να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των γειτόνων της όπως αυτά πηγάζουν από τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο”, τόνισε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.

Κατά την τριμερή συνάντηση υπήρξε συμφωνία με Αναστασιάδη- Νετανιάχου για υπογραφή εντός του 2018 της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου East Mead, αλλά και την προώθηση του καλωδίου ηλεκτρισμού και οπτικών ινών EuroAsia Interconnector.

Βασικό αντικείμενο των συζητήσεων της τριμερούς ήταν ο αγωγός East Med, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην Ιταλία μέσω Κύπρου και Κρήτης. Την ίδια διαδρομή θα ακολουθεί και ο Eurasian Interconnector, που θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια και ταυτόχρονα θα διαθέτει δυνατότητα οπτικών ινών. Τόσο ο κ.Τσίπρας όσο και ο κ. Νετανιάχου εξήραν τη σημασία του τριπλού αυτού αγωγού, με τον πρωθυπουργό να χαρακτηρίζει τη σημερινή συνάντηση εξόχως εποικοδομητική καθώς όπως είπε “συμφωνήσαμε να υπογράψουμε τη διακρατική το συντομότερο, εντός του 2018”.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι στην πραγματικότητα μιλάμε για τους “ενεργειακούς και τηλεπικοινωνιακούς δρόμους του μέλλοντος για την ευρύτερη περιοχή και την Ευρώπη”, οι οποίοι όπως τόνισε συμβάλλουν καθοριστικά στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, κάτι που αποτελεί και στρατηγική της ΕΕ.

“Πριν από λίγα χρόνια είχαμε μια πυρκαγιά στο Κάρμερ. Θα έκαιγε την Χάιφα. Δεν συνέβη αυτό λόγω των Ελλήνων πυροσβεστών που ήταν εκεί” είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου καταδεικνύοντας το σε βάθος χτίσιμο των σχέσεων των τριών χωρών.

Αναφερθείς στον ενεργειακό αγωγό είπε πως είναι ένα σημαντικό εγχείρημα, ενώ σημείωσε πως πέρα από τα οικονομικά οφέλη υπάρχει το ανθρώπινο κεφάλαιο.

Ο κ. Νετανιάχου είπε επίσης πως παρά πολλοί Ισραηλινοί επισκέπτονται την Κύπρο και την Ελλάδα. “Θέλω να ανταποδώσετε και εσείς, θέλω να έρθετε και εσείς” προσέθεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σημειώνοντας πως οι τρεις χώρες έχουν το ίδιο όραμα “είμαστε δεσμευμένοι κάτω από τον ίδιο ουρανό”.

Ο κ. Νετανιάχου επιτέθηκε στο καθεστώς της Τεχεράνης, λέγοντας πως επιθυμεί την καταστροφή του Ισραήλ και ήδη το Ιράν επιχειρεί να τοποθετήσει επικίνδυνα όπλα μέσα στη Συρία.

Ενώ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε σε ανάρτηση του λίγο νωρίτερα στο Twitter ότι “H τριμερής συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ έχει ως στόχο την ενίσχυση της σταθερότητας και της ευημερίας των χωρών μας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής μας, σε μια περίοδο γεμάτη προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες”.

πηγη