Τεχνικά προβλήματα, ατυχίες, επιπλέον πρόβες και σχετική αδιαφορία ήταν μερικοί από τους λόγους που έκαναν την ελληνική αποστολή να πατώσει στην Eurovision.

Ξεκινώντας με αισιοδοξία και καλές κριτικές για το τραγούδι «Όνειρό μου» και την Γιάννα Τερζή, η ελληνική αποστολή φιγούραρε στην αρχή στην 10η θέση των προγνωστικών, εμπνέοντας μία ασφάλεια στους Έλληνες φαν του διαγωνισμού και τους συμμετέχοντες της αποστολής.

Ωστόσο μετά την πρώτη πρόβα άρχισε η κατήφορος με τη μία αναποδιά να έρχεται μετά την άλλη.

Παρά τους ελληνικούς στίχους, η ελληνική παρουσία ξεκίνησε από την 6η θέση των στοιχημάτων όσον αφορά τον ημιτελικό, την στιγμή που η Ελένη Φουρέιρα βρισκόταν στην 11η.

Στο σύνολο των χωρών,  η Ελλάδα μάλιστα βρισκόταν στην 11η θέση, ενώ η Κύπρος και το «Fuego» στην 24η.

Ολα αυτά όμως ανατράπηκαν μόλις η Γιάννα Τερζή εμφανίστηκε στην σκηνή του Altice Arena.

 Η πτώση στα στοιχήματα μετά την πρώτη πρόβα

Στην πρώτη κιόλας πρόβα της η Γιάννα Τερζή είχε αφήσει καλές εντυπώσεις τόσο για την εμφάνιση, όσο και για την φωνή της.

Ωστόσο, η ίδια από την 10 θέση στα στοιχήματα έπεσε στην 11η, καθώς τότε οι δημοσιογράφοι δεν είδαν την  πρόβα της Ελλάδας, καθώς οι διοργανωτές επέλεξαν να μεταδώσουν στο press center εκείνη την στιγμή την συνέντευξη Τύπου των Σκοπίων.

Τεχνικά προβλήματα

Από την δεύτερη κιόλας πρόβα ξεκίνησαν τα προβλήματα, με την ελληνική αποστολή να αντιμετωπίζει τεχνικά θέματα.

Στη δεύτερη πρόβα, η σκηνοθετική ομάδα της διοργάνωσης μάλλον δεν φαίνεται ότι είχε καταλάβει τι ακριβώς ήθελε να δείξει η Ελλάδα επί σκηνής.

Από την άλλη το γεγονός ότι η Γιάννα Τερζή ήταν εντελώς μόνη της στην σκηνή, καθώς οι «δεύτερες φωνές» βρίσκονταν κρυμμένες πίσω από την σκηνή είχε κάνει άσχημη εντύπωση στους δημοσιογράφους άλλων χωρών.

Ετσι, την στιγμή που τα τεχνικά προβλήματα υπήρχαν, η ελληνική συμμετοχή όλο και έπεφτε στις θέσεις στοιχημάτων.

Τρίτη, έκτακτη πρόβα

Οι διοργανωτές ανταποκρίθηκαν στο ελληνικό αίτημα για μία έξτρα, έκτακτη πρόβα, η οποία έγινε… κεκλεισμένων των θυρών.

Τότε, η ελληνική αποστολή ζήτησε ειδική χρήση λέιζερ πάνω στο «μπλε χέρι» της Γιάννας Τερζή, πυροτεχνήματα στη γέφυρα του τραγουδιού, καθώς και μία επιπλέον «έκπληξη».

gianna2 iefimerida

Ωστόσο, η τραγουδίστρια δεν εμφανίστηκε επί σκηνής, καθώς οι διοργανωτές έκριναν πως θα ήταν άδικο για τους υπόλοιπους συμμετέχοντες με αποτέλεσμα την θέση της να πάρει η Sara Claro, τραγουδίστρια από την Πορτογαλία, η οποία ερμήνευσε το «Όνειρο μου» για την τεχνική πρόβα της Ελλάδας.

Η δυσαρέσκεια και της ίδιας της Γιάννας Τερζή

Δυσαρεστημένη ήταν και η Γιάννα Τερζή με τα τεχνικά προβλήματα που αντιμετώπιζε στη σκηνή της Eurovision και που δεν είχαν λυθεί πριν τον ημιτελικό.

«Όπου και να πάω μου λένε ότι τους αρέσει το τραγούδι και καταλαβαίνω ότι κάτι έχουμε κάνει με το κομμάτι», είπε σχετικά με την απήχηση του κομματιού στον κόσμο. Όσο για τα τεχνικά προβλήματα εξήγησε ότι θα κάνει μία ακόμα πρόβα σήμερα.

gianna1 iefimerida

«Καταρχήν έχουμε μια τρίτη πρόβα γιατί δεν λειτούργησε τίποτα από τα τεχνικά πράγματα που ζητήσαμε. Έχω πάει και τραγουδήσει ήδη 6 φορές το κομμάτι από 3 φορές στην κάθε πρόβα και καμία φορά δεν είδα αυτά που ζητήσαμε», ανέφερε.

Λίγο πριν τον ημιτελικό από την 10η στην… 16η θέση

Μόλις μία μέρα πριν τον ημιτελικό, τα στοιχήματα αποδείκνυαν την κατηφόρα της ελληνικής αποστολής, η οποία από την 10η και 11η θέση που ήταν στην αρχή, βρισκόταν πια στην… 16η των προβλέψεων για τον νικητή της Eurovision.

Κι αυτό γιατί κατά γενική ομολογία, το ελληνικό τραγούδι ήταν μια αξιόλογη συμμετοχή, δυνατή, με ωραία μουσική και στίχους, γι’ αυτό άλλωστε και πριν από την έναρξη των προβών βρισκόταν ψηλά στις προβλέψεις για την τελική επικράτηση.

gioanna3 iefimerida

Ωστόσο, οι πρόβες της Γιάννας Τερζή στη σκηνή κάθε άλλο παρά ενθουσίασαν, για διάφορους λόγους (κυρίως τεχνικούς, που έχουν να κάνουν με την «υποστήριξη» του τραγουδιού και τα εφέ), με αποτέλεσμα και η Ελλάδα να βρεθεί εκτός Eurovision για πρώτη φορά στην ιστορία της στον μουσικό διαγωνισμό.

Επόμενη μέρα

Οπως είναι φυσικό, η επόμενη μέρα βρίσκει την ελληνική αποστολή απογοητευμένη από τον αποκλεισμό της στον διαγωνισμό, με την Γιάννα Τερζή να εμφανίζεται δακρυσμένη και φανερά εκνευρισμένη στους δημοσιογράφους μετά το τέλος του ημιτελικού.

Από την πλευρά του ο δημιουργός του τραγουδιού Αρης Καλημέρης  παραδέχθηκε σε δηλώσεις τους πως υπήρξαν προβλήματα, επισημαίνοντας πως του χρόνου εκείνος και η Γιάννα θα πάρουν μέρος στην Eurovision με άλλη χώρα.

Φωτογραφίες: eurovision.tv