Η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου θα βρίσκεται αντιμέτωπη με συνεχείς απειλές για την ασφάλεια αν η Κύπρος συνεχίσει τις μονομερείς ενέργειες της, δήλωσε από το Λονδίνο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Sputnik.

Ο Ερντογάν διατύπωσε το σχόλιο αυτό σε ομιλία του στη δεξαμενή σκέψης Τσάταμ Χάουζ στο Λονδίνο.

Σημειώνεται ότι ο τούρκος πρόεδρος , ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Λονδίνο, αναφέρθηκε και την μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.

Ο μεσολαβητικός ρόλος των ΗΠΑ στη Μ. Ανατολή, μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, τελείωσε μετά την απόφαση για μεταφορά της πρεσβείας τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, τόνισε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Μ. Βρετανία.

Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους έχει ιστορικό αντιπαράθεσης με το Ισραήλ, σε αντίθεση με τους κεμαλιστές κυβερνήτες της Τουρκίας πριν το 2002, οι οποίοι είχαν στενή συμμαχία με το εβραϊκό κράτος. Λόγω ιδεολογικής συγγένειας με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, τμήμα της οποίας αποτελεί και η ισλαμιστική παλαιστινιακή Χαμάς, ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε σηκώσει – ως πρωθυπουργός τότε – ψηλά το ζήτημα του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας ήδη από το 2008-2010.

Πρόσφατα, δε, αντάλλαξε βαριές εκφράσεις με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου

«Δεν μπορούμε να σταματήσουμε να αισθανόμαστε πως βρισκόμαστε στις σκοτεινές ημέρες προ του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου» τόνισε μεταξύ άλλων ο Ταγίπ Ερντογάν.