Μια ακόμα ενδοκυβερνητική κόντρα λαμβάνει χώρα εντός του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη φορά για το ψηφιακό χαράτσι, καθώς με δήλωσή του ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, ζητά την επανεξέτασή του.

Σημειώνεται πως η σχετική τροπολογία, που κατέθεσε το υπουργείο Πολιτισμού, σε άσχετο νομοσχέδιο, προβλέπει επιβάρυνση 2% έως 6% στα έξυπνα κινητά τηλέφωνα, τις ταμπλέτες, τους υπολογιστές κάθε τύπου (φορητοί, επιτραπέζιοι), αλλά και σε μέσα αποθήκευσης όπως σκληροί δίσκοι και στικάκια, υπέρ τον δικαιούχων πνευματικών δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την απόφαση, το συγκεκριμένο ψηφιακό «τέλος», το οποίο το υπουργείο χαρακτηρίζει «εύλογη αμοιβή», όπως και στην περίπτωση των tablet και των ηλεκτρονικών υπολογιστών (που νομοθετήθηκε πρόσφατα και φτάνει το 2%) θα συλλέγεται και αποδίδεται στους πνευματικούς δημιουργούς της χώρας.

Ειδικότερα, ο Νίκος Παππάς με ανάρτησή του στο Twitter σχολίασε: «Η επιβολή του τέλους του 2% σε τάμπλετ/κινητά πρέπει να επανεξεταστεί. Είναι σημαντικό να υπάρχει εύλογο τίμημα για τα πνευματικά δικαιώματα αλλά χωρίς να προκαλούνται επιπλέον αχρείαστα προβλήματα ιδίως σε μία περίοδο που θέλουμε ο κόσμος να εξοικειωθεί με τις νέες τεχνολογίες».

Από την πλευρά του ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Μανιάτης, σημείωσε πως «η κανονικότητα του Α. Τσίπρα ισοδυναμεί με την παράνοια της υπερφορολόγησης» τονίζοντας πως «η υποκρισία του πρωθυπουργού συντρίβεται στην κυνική του απόφαση».

Σύμφωνα με τον ΣΕΠΕ η επιβολή των συγκεκριμένων επιβαρύνσεων δύναται να κοστίσει περισσότερο από 65 εκατ. ευρώ τον χρόνο στους Έλληνες καταναλωτές, «σε μία περίοδο που πραγματικά ο προϋπολογισμός τους βάλλεται από παντού και μάλιστα για ένα απαραίτητο αγαθό, όχι μόνο για την καθημερινότητα αλλά και για την επαγγελματική τους δραστηριότητα».

Related Post