Μία ώρα διήρκησε η συνάντηση Τσίπρα – Ζαεφ στη Σόφια το πρωί της Πέμπτης. Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το κλίμα μετάξύ των δύο ήταν καλό και η πρώτη αίσθηση μετά τη συνάντηση είναι η αισιοδοξία.

Αξίζει να σημειωθεί, πως για την Ελλάδα το σημαντικότερο είναι η ΠΓΔΜ να αποδεχθεί τον ενιαίο χαρακτήρα της σύνθετης ονομασίας (erga omnes) και των αλλαγών που αναγκαστικά θα πρέπει να επέλθουν στο Σύνταγμά της. Το erga omnes σημαίνει χρήση και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, κάτι που ακόμα και σήμερα είναι «πικρό χάπι» για τα Σκόπια.

Ο κ.Τσίπρας συναντήθηκε με τη Μέρκελ.

View image on Twitter

Prime Minister GR

@PrimeministerGR

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στη Σόφια.

View image on Twitter

Prime Minister GR

@PrimeministerGR

Ξεκάθαρο το μήνυμα Παυλόπουλου προς την ΠΓΔΜ

Εν τω μεταξύ από την Αθήνα, αναφερόμενος στην ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι ως Ελλάδα ευνοούμε αυτή την προοπτική, αλλά βασική προϋπόθεση για την υλοποίησή της είναι η επίλυση του ζητήματος του ονόματος της γείτονος, κατά τρόπο συμβατό με την Ιστορία, το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.

«Η ένταξη της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση προϋποθέτει συμφωνία ως προς το όνομά της, η οποία κατοχυρώνει εγγυήσεις εξάλειψης του αλυτρωτισμού» τόνισε ο Πρόεδρος και πρόσθεσε ότι «πριν όμως από την κύρωση της συμφωνίας αυτής απαιτείται κατάλληλη αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, δοθέντος ότι ουδένα δημοκρατικό κράτος μπορεί να ισχυρίζεται, ότι νομιμοποιείται να υπογράφει δεσμευτικές γι′ αυτό Διεθνείς Συνθήκες, οι οποίες παραβιάζουν ευθέως το Σύνταγμά του».

Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι είναι αδιανόητο να θέλει να γίνει κανείς μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ χωρίς να έχει επιλύσει, όποιες διαφορές θεωρεί ότι έχει, με τα άλλα μέλη των δυο αυτών οργανισμών.